Valerie Grimberg
Valerie Grimberg Foto: Wil Feijen

Valérie Grimberg naar Kenia voor vrijwilligerswerk

Algemeen Goede Doelen

Son en Breugel - Samen met veertien mede-Nederlanders en drie of vier locals vormt de Son en Breugelse Valérie Grimberg de eerste groep die dit jaar afreist naar Kenia. Zij gaat samen met een aantal tandartsen, mondhygiënistes, preventie-assistentes, tandartsassistentes en ondersteuners namens de stichting Dutch Dental Care tandheelkundige hulp verlenen aan de lokale bevolking. Valérie is in het dagelijks leven preventie-assistente in de mondzorgpraktijk in Acht en gaat haar kennis twee weken delen met de lokale bevolking.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"In Kenia ga ik samen met de andere vrijwilligers belangeloos en met eenvoudige middelen preventieve, educatieve en noodzakelijke tandheelkundige hulp verlenen aan kinderen en volwassenen", vertelt Valérie. De groep met Valérie is de eerste van drie groepen die in het voorjaar naar Kenia afreist. "Als onze groep aankomt, gaan we beginnen met de opbouw. We gaan onze praktijkruimte met mobiele apparatuur in een school inrichten, omdat we veel aandacht aan de schoolkinderen willen geven. Deze kinderen krijgen onder andere poetslessen en voorlichting hoe zij hun gebit goed moeten verzorgen. Verder doen lokale mondzorgkundigen ervaring bij ons op."

Uren in de rij
In Nederland is het vanzelfsprekend dat kinderen met hun ouder(s) meegaan naar de tandarts zodra zij tanden krijgen. Vervolgens komen de kinderen vaak twee keer per jaar bij de tandarts om te wennen en uitleg over het belang van goed poetsen te krijgen en worden eventuele gaatjes gevuld. In Kenia is dit niet vanzelfsprekend want er is weinig geld voor tandheelkundige hulp en er is slechts één tandarts op vijfhonderdduizend inwoners. Valérie: "De bevolking komt van heinde en ver naar ons toe en staat urenlang in de rij om geholpen te worden. Ze zijn erg blij met onze komst." Inmiddels heeft de stichting in de afgelopen elf jaar twee klinieken opgericht waar de bevolking tegen minimale bijdrages tandheelkundige hulp kan krijgen.

Steentje bijdragen
Valérie had al langer de wens om als vrijwilligster haar steentje bij te dragen aan het project dat door Dutch Dental Care mogelijk wordt gemaakt. Helaas was de tijd nog niet rijp, maar nu valt alles op zijn plaats. "Een oud-collega van mij is vorig jaar naar Kenia gegaan om namens de stichting te helpen. Mede door haar positieve verhalen reis ik 1 maart af", vertelt Valérie. Ieder jaar wordt door de stichting een andere locatie uitgezocht om zoveel mogelijk Kenianen te helpen. "Ik weet nu nog niet waar wij precies terechtkomen, maar wat ik wel weet is dat onze hulp erg hard nodig is."

Extra bagage
In het voortraject heeft onze dorpsgenoot al veel steun gekregen van diverse bedrijven. Valérie: "Zo heb ik ontzettend veel spullen, waaronder tandenborstels en tandpasta gekregen die in de koffer meegaan om uit te delen aan de bevolking. Verder neem ik tekenspullen, papier en pennen mee die ik van de plaatselijke Hema heb gekregen. De Rabobank Son en Breugel gaat een aantal ballen sponsoren, de fanwinkel van PSV heeft voor een elftal aan voetbaltenues geschonken en mijn werkgever doneert mijn vrije dagen gedurende de periode dat ik in Kenia ben en Sol Makelaardij sponsort mij ook met financiële middelen.

Financiële steun
Ondanks alle hulp die Valérie in de aanloop heeft ontvangen, moet zij haar reis- en verblijfkosten zelf betalen. Valérie is daarom op zoek naar mensen die haar willen helpen om dit geweldige project te sponsoren. De Dutch Dental Care Foundation is een stichting met een ANBI-status, waardoor de donaties aftrekbaar zijn voor de belasting. Wil jij Valérie financieel steunen? Dan kun je jouw bijdrage storten op rekeningnummer NL54ABNA0407157573 onder vermelding van 'Valerie Grimberg - voorjaar 2020 Kenia'. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op www.dutchdentalcare.nl.