Prins Bas heft een glas champagne op het  nieuwe carnavalsseizoen (archieffoto)
Prins Bas heft een glas champagne op het nieuwe carnavalsseizoen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Maak kennis met Prins Bas

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Het zijn spannende dagen voor Prins Bas met veel hectiek rond zijn persoon. Bas is wel iets gewend als dorpsgenoot van Krutjesgat, zoals Son en Breugel tijdens carnaval wordt genoemd. Zijn dagelijks beroep, onderwijzer van groep 5 op basisschool De Bloktempel, vergt veel aandacht van de dertigjarige Prins. Hij geeft les op de school waar hij vroeger zelf op heeft gezeten. Vóór en tijdens zijn studietijd was hij jarenlang werkzaam bij benzinestation Schimmel aan de Eindhovenseweg.

Redacteur: Leo Hokke

Vanaf zijn negende jaar handbalt Bas bij handbalvereniging Apollo in Son en Breugel. Eerst als speler, maar sinds een knieblessure is hij nu coach van het Dames 1-team. Apollo bestaat dit jaar vijftig jaar. "Opnieuw een feestje in het vooruitzicht", vertelt Bas. Hij woont samen met zijn vriendin Nienke. "Het volgend feestje staat gepland op 25 april: dan ga ik trouwen met Nienke." Behalve Prins Carnaval dus ook 'de prins op het witte paard'. "Er is nog veel te regelen en te organiseren."

Bekendmaking
Bas Coensen, zoals zijn volledige naam luidt, wist al sinds de zomervakantie van afgelopen jaar dat hij door de commissie van carnavalsvereniging De Krutjesrapers gekozen zou worden voor deze bijzondere functie. Zaterdag 9 november werd hij officieel benoemd tijdens de bekendmaking van de Prins in Café-Restaurant De Zwaan. Bas vierde voorgaande jaren uitgebreid carnaval met zijn vriendin en hun vriendengroep 'De Bierdupkes'.

Motto
'We gaon als unne stuiterbal dur dizze carnaval!' is het motto voor carnaval 2020. Bas: "Ik heb overleg gehad met de vereniging over mijn motto. Ik wilde zelf graag het handballen terug laten komen in de slogan en dat is op deze manier aardig gelukt." Op carnavalszaterdag 22 februari wordt carnaval om 15.00 uur gestart met de sleuteloverdracht. Burgemeester Hans Gaillard overhandigt dan de sleutel van Son en Breugel aan de Prins. "Alles is nieuw voor mij", vervolgt Bas. "Zo'n sleuteloverdracht heb ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig wordt er veel voor mij en om mij heen geregeld. Wat er van mij verwacht wordt, is tot in detail uitgewerkt. Dat is maar goed ook, want wij bezoeken heel wat evenementen. Zelfs bij het voorbereiden van de speech krijg ik ondersteuning vanuit de vereniging."

Onvergetelijk
Bas: "Ik verwacht dat het dit jaar weer een groot feest gaat worden. Ik heb er ontzettend veel zin in om carnaval samen met iedereen te gaan vieren. Het zal voor mij vast onvergetelijk gaan worden. Tijdens carnaval heb ik niets speciaals gepland. Dat ik prins mag zijn, is al speciaal genoeg! Er komen ontzettend veel nieuwe en leuke dingen op mij af. Alles laat ik maar een beetje over mij heen komen en ga er zoveel mogelijk van proberen te genieten."

Speciaal
Zelf vindt Bas de zittingsavonden, de optocht en de balavonden in de tent altijd wel erg speciaal. Bas: "Waar ik het meest naar uitkijk is om dit feest samen met alle carnavalsvierders van Krutjesgat te gaan vieren."