Afbeelding
Foto: Erfgoedvereniging Dye van Best

Onthulling monument gecrashte Lancaster bommenwerpers

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ter nagedachtenis aan de crash van twee Engelse Lancaster bommenwerpers die in de nacht van 7 op 8 februari 1945 in de lucht boven Oost-Brabant op elkaar botsten, wordt zaterdag 8 februari een monument onthuld. Het is dan precies 75 jaar geleden dat deze toestellen crashten.

Bij deze crash verloren vijftien van de zestien bemanningsleden hun leven. Een bemanningslid overleefde bij toeval dit ongeluk. Het monument is geïnitieerd op verzoek van de Zuid-Afrikaanse ambassade, die daarmee een van de drie Zuid-Afrikaanse piloten wil eren die in de Tweede Wereldoorlog boven Nederland omgekomen is. Het monument komt te staan op het terrein van Museum Bevrijdende Vleugels voor 't Boshuys.

De onthulling wordt bijgewoond door familieleden van de gesneuvelden, de burgemeesters van Best en Son en Breugel en diverse andere vertegenwoordigers van de betrokken nationaliteiten. Het monument staat op het terrein van Museum Bevrijdende Vleugels bij de ingang van 't Boshuys, Sonseweg 39 in Best.

Het monument komt tot stand via een speciale werkgroep in nauwe samenwerking met Museum Bevrijdende Vleugels en dankzij een aantal sponsors. De heer M. van Pelt bood een uitstekende zichtplek aan waarop Museum Bevrijdende Vleugels in samenwerking met Erfgoedvereniging Dye van Best het monument bij de ingang van het museum mochten plaatsen.

De ceremonie begint om 11.00 uur, ontvangst vanaf 10.30 uur en eindigt om 12. 30 uur. De organisatie nodigt dan ook iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn om de betrokkenen te tonen dat hun opoffering niet vergeten is.