Frans en Ank Lathouwers
Frans en Ank Lathouwers Foto: Wil Feijen

Ank en Frans Lathouwers dit jaar boerenbruidspaar

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Ank en Frans komen van oorsprong niet uit Son en Breugel, maar ze wonen er al wel vele jaren. Frans is geen onbekende bij veel mensen in Son en Breugel en ver daarbuiten. Als rijschoolhouder heeft hij veel jongeren en ook ouderen opgeleid voor het rijbewijs; met of zonder aanhangwagen, bij Frans kan het allemaal worden geleerd.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Frans is geboren in Nijnsel, maar kwam al op jonge leeftijd graag naar Son en Breugel. Hij werd actief lid van de scouting, de Mgr. Bekkersgroep, en later kwam hij carnaval vieren in ons dorp. Ank is geboren in Schijndel, maar woonde in Boxtel toen zij Frans leerde kennen. Ank voelt zich zeker een Son en Breugelse. Ze is werkzaam als verzorgende bij Archipel Zorggroep. Menig zorgcentrum kan op haar rekenen, zo ook Berkenstaete. Een zorgzaam type, die Ank. Samen met Frans houdt ze wel van een feestje. Zij vieren beiden graag carnaval, hebben jarenlang actief meegedaan met de optocht en carnavalswagens gebouwd met vriendengroep De Zooi.

Droomhuis
Frans en Ank ontmoetten elkaar in de horeca in Boxtel. Ank zorgde dat alles wat Frans als kok klaarmaakte op de tafel van de gasten van het restaurant kwam. En zo ontstond negentien jaar geleden de liefde tussen hen en werden zij op 21-jarige leeftijd een stelletje. In 2006 gingen zij samenwonen in Breugel op de Orionlaan; daarna kochten zij hun droomhuis aan de Sint-Isodorusstraat. Een mooie plek in zeer leuke straat in het oude Breugel.

Kinderen
Zowel Ank als Frans zijn dus echte carnavalsvierders. Eerst met zijn tweetjes, maar de laatste jaren natuurlijk samen met hun dochters Bo (10 jaar) en Guusje (8 jaar). Frans: "De kinderen vinden carnaval ook helemaal geweldig. "Ank vult aan: "De optocht is toch wel een hoogtepunt voor ons als gezin. Samen met vrienden, familie en bekenden staan we altijd langs de kant en daarna gaan we naar Feestcafé De Bongerd in Breugel, waar we op vrijdag beginnen met de vurgloeiavond. Maar ook de carnavalstent in het centrum van Son en Breugel wordt tijdens carnaval niet overgeslagen."

Gezelligheid
De boerenbruiloft hebben Frans en Ank altijd mooi gevonden. "Het is een mooie dag waar gezelligheid met elkaar, samen met de kinderen, gewoon is", aldus Frans. "Het is een echt familiefeest voor jong en oud. Ik hoefde niet lang na te denken toen ze mij vroegen om samen met Ank dit jaar het boerenbruidspaar te vormen." Ank wilde wel eerst even weten wat het allemaal inhield, het boerenbruidspaar zijn. Frans: "Gezonde twijfel zullen we maar zeggen."

Feest
De twijfel was snel voorbij en samen zijn zij dit jaar het boerenbruidspaar van Son en Breugel. In het jaar dat ze twaalfeneenhalfjaar getrouwd zijn, worden ze op carnavalsdinsdag 25 februari in de onecht verbonden, in het bijzijn van hun dochters.

Traditie
Er is al veel veranderd aan het traditionele feest van het boerenbruidspaar. Dit is de derde keer dat er nog maar één bruidspaar is voor heel Son en Breugel. De oude traditie is wat opgefrist met behoud van de oude, waardevolle elementen, die jaren een succes en een traditie zijn.

Feliciteren
Wilt u het paar feliciteren met het onechte huwelijk en/of dat zij dit jaar twaalfeneenhalf jaar in het echt getrouwd zijn, dan bent u welkom in Feestcafé De Bongerd op dinsdag 25 februari.

Het programma
De boerenbruiloft in Feestcafé De Bongerd start om 11.30 uur met een koffietafel. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze zijn te koop bij De Bongerd in Breugel. Volwassenen betalen 13 euro per persoon en kinderen tot en met 14 jaar die gebruik willen maken van het speciale kindermenu betalen 5 euro. Tijdens de koffietafel zal het echtpaar in de onecht worden verbonden door pastoor Joost Coremans.

Om 13.30 uur arriveert het boerenbruidspaar op het Pieter Brueghelplein, waar Prins Bas het paar nogmaals in de onecht verbindt in het bijzijn van heel Krutjesgat. Daar zal ook weer een ludieke actie plaatsvinden.

Rond de klok van 15.00 uur begint de receptie van het paar in Feestcafé De Bongerd, waar eenieder het paar kan komen feliciteren. De bedoeling is dat gasten de felicitaties met 'unne krommen errum' (een presentje in de vorm van iets eetbaars, red.) komen doen, zoals men gewend is vanuit het verleden. Het feest eindigt rond 21.00 uur.

Uitnodiging 2021
Als u voor de volgende jaren graag een uitnodiging wilt ontvangen voor de koffietafel van de boerenbruiloft, stuur dan uw naam, adres en e-mailadres naar boerenbruiloft-krutjesgat@hotmail.com.

Afbeelding