Truus van Kleef bij haar verzameling vingerhoedjes
Truus van Kleef bij haar verzameling vingerhoedjes Foto: Wil Feijen

Tante Truus spaart siervingerhoedjes

Algemeen Mooi verzamelt...

Son en Breugel - Als je aan de hedendaagse jeugd vraagt wat een vingerhoed is, zullen ze je waarschijnlijk glazig aankijken en geen idee hebben. Ze zullen wellicht zeggen: "Een coole gadget? Iets voor je mobiel? Een nieuwe game?" De wat ouderen onder ons kennen de vingerhoed alleen nog uit oma's naaimand.

Redaceur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

De vingerhoed was eeuwenlang een hulpmiddel bij het naaien. Ze beschermde de vinger van de naaister tegen prikken in de vinger. Toen in het begin van de vorige eeuw de naaimachine opkwam, raakten ze in onbruik. Toch groeide de belangstelling voor vingerhoedjes sterk, om dat ze steeds meer in de belangstelling kwamen als verzamelobject en souvenir.

Bij toeval ontstaan
In 1995 kreeg Truus van Kleef haar eerste vingerhoedje van haar schoonzus die op vakantie was in Curaçao en daar in een souvenirwinkeltje een vingerhoedje zag staan. 'Groeten uit Curaçao', stond erop gedrukt. Truus: "Die nam ze mee voor mij. Ik ben namelijk vroeger coupeuse geweest bij naaiatelier George Pisa & Zn in Eindhoven. We maakten handgemaakte kleding en uniformen op maat. Een vingerhoedje was dus jarenlang mijn vertrouwde naaiattribuut. Ik vond het wel grappig er een te krijgen en een nieuwe hobby was bij toeval geboren."

Vormen en onderwerpen
Ze geeft een toelichting hoe haar verzameling tot stand is gekomen. ''Mijn vader werkte bij de spoorwegen en het reizen zat ons in het bloed." Regelmatig bezocht Truus diverse plaatsen in Nederland. Ze kon het dan niet laten even een souvenirwinkeltje te bezoeken of te snuffelen op een rommelmarkt en al ras groeide de collectie van porseleinen siervingerhoedjes. "Ik heb er inmiddels al 1378," vertelt ze lachend.

Internationaal gebeuren
Er bestaan complete collecties over de meest uiteenlopende onderwerpen en vormen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere vingerhoedjes met het koninklijk huis, plaatsnamen met een bezienswaardigheid, vogels, vlinders, merken of materialen. Het vingerhoedje is geen typisch Nederlands verschijnsel. Vingerhoedjes tref je over de hele wereld aan. "Mijn jongste zoon woont in Amerika", gaat Truus verder. "Ik bezoek hem regelmatig en ga daar op zoek naar nieuwe exemplaren. Familie en kennissen weten inmiddels dat ik Thimbles (Engels voor vingerhoedjes) spaar en brengen ze uit alle werelddelen voor me mee. Tegenwoordig zet ik op een klein stickertje aan de binnenkant van wie ik ze heb gekregen en het jaartal."

Een oneindige hobby
"Het bewaren was het grootste probleem," vervolgt ze haar verhaal. "Totdat mijn wijlen echtgenoot na zijn pensionering een mooie vitrinekast heeft gemaakt met afsluitbare glazen deuren. Zo kan ik de collectie uitstallen en blijft het stofvrij." Ze geeft aan dat de vitrinekast bijna vol is en dat ze daarom overweegt te stoppen met verzamelen. Het is maar de vraag of dat lukt voor iemand die zo gepassioneerd over haar hobby vertelt.  

Verzamelaar
Ben jij ook een verzamelaar en wil jij graag je verhaal vertellen? Neem dan contact op met Emmy Grit, redactie@demooisonenbreugelkrant.nl voor het maken van een afspraak. Wie weet sta jij de volgende keer in de krant met jouw verzameling!