Logo mooisonenbreugel.nl
Tandarts Kool in zijn praktijkruimte   | Fotonummer: ac78e2
Tandarts Kool in zijn praktijkruimte (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Tandarts Kool neemt na ruim 40 jaar afscheid

Son en Breugel - Nog slechts een paar maanden kun je als patiënt terecht bij tandarts Floris Kool voor tandheelkundige hulp, daarna hangt hij de witte jas aan de wilgen. De praktijk is overgenomen door Tandarts Ronald Gerritse en diens zoon Wouter.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Na veertig jaar als tandarts te hebben gewerkt, ga ik afscheid van mijn praktijk nemen", vertelt de pensionado in spé. "Ik ben al aan het afbouwen door minder uren werkzaam te zijn in de praktijk." Op dit moment werkt tandarts Kool nog tweeëneenhalve dag per week tot eind maart. "Vanaf april ga ik nog minder uur werken. Ik vind het fijn om op deze manier af te bouwen. Ik kan langzaam eraan wennen en de praktijk kan inspelen op mijn aankomende vertrek."

Verhuizing
Tandarts Kool is na zijn opleiding aan de Universiteit van Utrecht in militaire dienst gegaan. Hij werd gelegerd in Eindhoven op de vliegbasis. Daar heeft hij de eerste tijd als tandarts gewerkt. Na zijn diensttijd is hij als zelfstandige begonnen in een noodgebouw aan de Venuslaan in Breugel. Floris: "Na een paar jaar werd ik door de tandartsen Heitling en Nonkes gevraagd of ik interesse had bij hun in de praktijk aan de Amerikalaan te komen werken. Dat leek me een mooie stap." Rond 1997 wilden de tandartsen de praktijk in de Gentiaan graag uitbreiden. ''Dat was in strijd met het bestemmingsplan. Toen zijn we opzoek gegaan naar een andere locatie'', aldus tandarts Kool. Zo kwamen ze op de Nachtegaallaan terecht.

Uitbreiding
Inmiddels zijn voornoemde tandartsen al vele jaren met pensioen en bestaat de huidige praktijk samen met tandarts Kool uit de tandartsen Gerritse, Steenbekkers, Besseling en Stolwijk. "Over een paar maanden wordt de praktijk nog uitgebreid met Wouter, de zoon van tandarts Gerritse", aldus tandarts Kool.

Bijscholing
Als tandarts heeft Floris de afgelopen jaren veel extra kennis op gedaan en heeft zich regelmatig laten bijscholen. Floris: "Ik heb me gespecialiseerd in de orthodontie, aanvankelijk met uitneembare apparatuur, maar later door het gebruik van brackets (plaatjesbeugels) werden de behandelmogelijkheden vele malen groter. Je kunt de brackets heel nauwkeurig positioneren op de tanden en kiezen, daardoor krijg je een beter behandelresultaat."

Aandacht voor preventie
Behalve de ontwikkeling in de orthodontie is er ook een groot verschil in de kwaliteit van de gebitten. De laatste decennia is er meer aandacht voor preventie van het gebit. Hierdoor, en door toevoeging van fluoride in tandpasta, zijn tanden en kiezen sterker geworden. Floris: "Kwam in de jaren zeventig een twintiger of dertiger naar de praktijk, dan zag het gebit er zeker niet zo uit zoals dat nu van twintigers of dertigers. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar over het algemeen zijn de gebitten beter onderhouden."

Vrije tijd
Tandarts Kool kijkt met veel plezier naar de toekomst. Hij gaat zijn vrije tijd besteden aan fietsen op de wielrenfiets of mountainbike en skiën. Verder probeert hij het golfen onder de knie te krijgen. "Dat valt nog niet mee. Ik ben net begonnen met les nemen. Er ligt nog een grote uitdaging voor mij in het verschiet", lacht Floris.

Voordat het zover is dat tandarts Kool zijn witte jas 'aan de wilgen hangt', staat hij nog enige maanden klaar voor zijn patiënten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>