Logo mooisonenbreugel.nl
Wethouder Boersma helpt de leerlingen met het maken van een nestkastje   | Fotonummer: 11c8b1
Wethouder Boersma helpt de leerlingen met het maken van een nestkastje (Foto: Wil Feijen)
Foto's School

Schooljeugd bestrijdt eikenprocessierups

Son en Breugel - Je zou er zomaar jeuk van kunnen krijgen: een artikel over eikenprocessierupsen. Deze rupsen hebben namelijk brandharen die bij de mens hevige jeuk veroorzaken. Er is de laatste jaren sprake van een ware rupsenplaag en de gemeente spant zich al jaren in om te vuur en te zwaard de eikenprocessierups te bestrijden. Maar ze krijgt daarbij nu hulp uit onverwachte hoek: vier basisscholen, ondersteund door het IVN, starten een nestkastjesproject.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Initiatiefneemster Ellen van Wijk en 'natuurouder' Vivienne van Jaarsveld geven een toelichting op dit unieke project. Ellen, voorzitter van de plaatselijke IVN-afdeling: "We waren op zoek naar een educatief project over de natuur voor de basisschool en kwamen op het idee een nestkastjesproject te starten voor koolmeesjes." Koolmezen eten deze rupsen als lekkernij en kunnen helpen om de aantallen binnen de perken te houden. Ellen: "De natuurouders van De Ruimte zijn met het idee gekomen om leerlingen van de basisschool nestkastjes in elkaar te laten zitten. Tijdens een overleg dat ik had met wethouder Paul van Liempd zag hij meteen een win-winsituatie en stelde voor dat de gemeente de helft van de kosten op zich neemt."

Natuur en educatie
Vivienne vervolgt het verhaal: "De natuur draagt in alle opzichten bij aan de ontwikkeling van kinderen. Met de IVN-natuurouders (waarvan er in Son en Breugel sinds vorig jaar zo'n 10 zijn 'opgeleid') willen we een bijdrage leveren aan de natuureducatie op scholen en een stukje ouderparticipatie. We zijn nu bezig met de uitvoering van dit project om op verschillende basisscholen in Son en Breugel een les te verzorgen over de koolmezen en de leerlingen nestkastjes voor de kool- en pimpelmezen te laten maken in de strijd tegen de eikenprocessierups. Een leerzaam en een mooi maatschappelijk project." Er doen vier basisscholen mee. Vrijdag 7 februari was de aftrap op De Regenboog, waarbij wethouder Boersma aanwezig was. Ook is gestart op De Ruimte en binnenkort gaan ze op De Krommen Hoek en De Sonnewijzer (de bso) aan de slag.

Tweehonderd bouwpaketten
Ellen vult haar aan: "De afgelopen maanden is een tiental IVN-vrijwilligers drukdoende geweest met het maken van de onderdelen van zo'n tweehonderd koolmeesnestkasten. Het was een getimmer en gezaag van jewelste in het IVN-lokaal. De nestkasten worden aangeleverd als bouwpakket en worden door de leerlingen zelf in elkaar gezet. Samen met de gemeente zijn een dertigtal locaties waar veel overlast was, waaronder in de buurt van de scholen, uitgekozen om de nestkastjes op te hangen."

Resultaat
De initiatiefneemsters benadrukken dat er niet meteen resultaat verwacht mag worden. Eerst moet de populatie koolmezen zich ontwikkelen. Ook zal de gemeente ander, koolmeesvriendelijk struikgewas aanbrengen op locaties waar rupsenoverlast was. Het resultaat moet op den duur zijn dat het aantal meldingen vermindert en op een natuurlijke manier de overlast bestreden wordt. Ellen geeft nog aan dat ze adoptanten zoeken die één keer per jaar enkele nestkastjes willen schoonmaken met heet water. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website: http://www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel.

 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>