Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 15c205
Foto: Wil Feijen
carnaval

Wagenbouwers optocht Son en Breugel op zoek naar ruimte

Son en Breugel - Het is een goed gebruik dat de zaterdag voor carnaval de wagenbouwers van de optocht in Son en Breugel soep krijgen van de optochtcommissie. De wagenbouwers worden op locatie bezocht en kunnen genieten van een heerlijke kop erwtensoep uit de keuken van Hotel-Restaurant La Sonnerie.

Redacteur: Adrie Neervoort
 Fotograaf: Wil Feijen

Het bezoek van de commissie heeft een grote sociale functie. Niet alleen wordt er waardering uitgesproken voor het vele werk, maar ter plekke wordt gekeken hoe ver de bouwers zijn en naar de omstandigheden waarin er moet worden gewerkt.

Samen in een loods
Vriendengroep Krek Gek blijkt samen met een andere vereniging één loods te delen. Een mooie oplossing bij gebrek aan ruimte om te bouwen, want dit is toch wel het meest besproken onderwerp tijdens het bezoek aan de wagenbouwers. CV Vrijgezellig moest ook dit jaar weer uitwijken naar Nuenen, want net als vorig jaar konden zij geen geschikte ruimte in Son en Breugel vinden. Daarom maken zij nu dankbaar gebruik van een bedrijfsruimte in Nuenen, waarin de productie door het bedrijf enkele weken is stilgelegd.

Bezorgd
CV Hendig Zat vond de oplossing binnen de eigen gelederen. Bas van Rijssel maakte ruimte in zijn nieuwgebouwde loods om zijn club vooruit te helpen. Bas: "Geen wagen bouwen… dat gaat niet gebeuren." Maar ook De Stoklanterfanters vrezen voor een probleem in de toekomst. De loods die zij nu gebruiken stond tijdelijk leeg. De eigenaar wilde hen graag helpen, maar de loods is volgend jaar verhuurd. Dus ook zij moeten op zoek naar een vervangende ruimte.

Goedheid en vrijgevigheid
De Krutjesrapers zelf bouwen de Prinsenwagen op bij Loonbedrijf Vermeulen in Son en Breugel. Het blijkt dat alle wagenbouwers wat betreft hun onderkomen geen zekerheid hebben. Ze zijn erg afhankelijk van de goedheid en zeg maar gerust vrijgevigheid van ondernemers met een geschikte ruimte.

Geschikte bouwruimte
De wagenbouwers zijn zelf actief op zoek naar geschikte ruimtes. Elke eventueel beschikbare ruimte wordt bekeken, maar tot nu toe zonder het gewenste resultaat. De toeschouwers krijgen niets van het probleem mee als zij de prachtige wagens in de optocht voorbij zien komen, maar bedenk wel: zonder geschikte ruimtes kunnen er geen wagens gebouwd worden.

Oproep aan publiek
Daarom doen de wagenbouwers tijdens de uitreiking van de prijzen dit jaar een oproep aan het publiek: Denk mee aan een oplossing! Dat doen zij onder de kreet 'Bouwruimte gezocht' en via een centraal mailadres: hendigzat.son@hotmail.com. Eventuele ideeën, maar vooral ook oplossingen kunnen worden gemaild.

Bekijk mogelijkheden
Tevens doen de wagenbouwers een oproep aan de gemeente Son en Breugel om actief mee te denken en te werken aan een langdurige oplossing. Zo is er in het buitengebied wel grond beschikbaar bij eigenaren die geen bezwaar hebben tegen het tijdelijk plaatsen van een loods of hal, maar bestemmingsplannen en andere regels maken dit op het moment niet mogelijk. "Misschien dat de gemeente meer moet gaan kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden", vult Bas van Rijssel aan.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>