Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Vleermuizentoren wacht op eerste vleermuis

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De vleermuizen die in de kerktoren en de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk gehuisvest zijn, hebben vanaf nu een nieuw zomer- en winterverblijf. Het wachten is op de eerste vleermuizen die zullen intrekken in de eerste vleermuizentoren van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Nadat de plannen op 21 november 2017 waren goedgekeurd, staat er nu een vleermuizentoren op park Vroonhoven, het park achter de kerktoren en de voormalige kerk van Son. Met zijn 8,5 meter hoogte en een omtrek van 2,2 meter in het vierkant is het meteen de grootste vleermuizentoren van Nederland, waarvan de totaalkosten 49.000 euro bedragen.

Bijzonder ontwerp
De toren is een bijzonder ontwerp van architect Jacco Bruil van Bioarchitectuur, in samenwerking met Bureau Waardenburg. De betonnen kern van de toren is tot zes meter hoogte gevuld met zand. Naar verwachting komen de vleermuizen in de kerktoren en in de voormalige kerk medio april uit hun winterslaap en kunnen zij hun intrek nemen in hun nieuwe onderkomen; mooi op tijd voor de geboorte van hun jongen, die meestal in mei plaatsvindt.

Temperatuur meten
De vleermuizen komen binnen via een lange openingsspleet die op elke hoek aanwezig is en daarna kruipen ze tussen de spouwmuren van de wanden van de toren. Bovenaan is nog een meter lege ruimte waar ze vrij kunnen rondvliegen. Dit is de eerste toren met een unieke warmteregeling door middel van een dubbele spouw: één tegen de warmere buitenmuur en één tegen de koudere binnenkern, die koud wordt door het natgehouden zand. De vleermuizen kruipen naar de juiste spouw om hun temperatuur te regelen. Er zijn ook sensoren aangebracht om temperatuur en vochtigheid te meten.

Dorpshuis
Nu de vleermuizentoren gereed is, staat geen vleermuis meer in de weg om de renovatie van de kerktoren te starten. Na goedkeuring van de plannen door de raad van Son en Breugel zal de verbouwing van de voormalige kerk beginnen, met als resultaat een nieuw dorpshuis in het centrum van Son en Breugel.