Afbeelding
Foto: Overstappen.nl
Ingezonden mededeling

Hierom zijn verzekeringen voor LPG auto’s zo duur

Zakelijk

LPG brengt als brandstof voor auto’s diverse voordelen met zich mee, maar de autoverzekering  voor zulke voertuigen is een groot nadeel. Een autoverzekering afsluiten voor een auto dat rijdt op LPG kost namelijk veel geld, terwijl het ook nog eens lastig kan zijn. LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas , wat ook wel bekend staat als vloeibaar petroleumgas. Het is een mengsel van propaan- en butaangas dat gebruikt wordt als brandstof voor voertuigen met mengselmotoren. Daarom wordt LPG ook wel autogas genoemd. 

Een groot nadeel van een LPG auto is dus de autoverzekering. Over het algemeen is deze relatief duur en lastig om af te sluiten. Desondanks heeft een auto dat rijdt op LPG ook zeker voordelen. Je betaalt voor dit soort brandstof namelijk een stuk minder dan voor benzine en/of diesel. Sinds 2000 heeft een liter benzine gevarieerd van 1 tot 1,90 euro, terwijl de prijs van diesel in dezelfde periode schommelde tussen de 0,75 en 1,55 euro. Ook de kosten voor LPG fluctueerden veel sinds 2000, maar alsnog bleef het een stuk stabieler dan brandstof en diesel. Bovendien was het constant een stuk goedkoper. De prijs varieerde namelijk van 0,38 tot 0,94 voor een liter LPG. Daarnaast is deze brandstof ook nog vele malen milieuvriendelijker dan diesel en benzine. Het zou dus voordelig kunnen zijn om een LPG installatie te monteren in jouw voertuig.

Dit is helaas niet helemaal het geval. Als je een LPG installatie in jouw auto laat bouwen dan zal dit namelijk een negatief effect hebben op de kosten van je verzekering. Je zult dan zien dat de premie enorm kan stijgen. Voor de verhoging van de verzekeringspremie hebben de verzekeraars twee voornaamste redenen. Zo is een oorzaak van de stijging het gewicht van de auto. Met een LPG installatie zal jouw voertuig natuurlijk zwaarder worden. Laat het gewicht van een auto nou net van belang zijn bij het bepalen van de premie. Dit komt doordat hoe zwaarder een auto is, hoe meer schade het zal veroorzaken bij een botsing.

Een andere reden om de premie van een verzekering te verhogen nadat een LPG installatie gemonteerd is, is de waarde van de auto. Nadat een LPG installatie geplaatst is zal de auto namelijk ongeveer 2 duizend euro meer waard zijn, want dit is de waarde van zo’n installatie. Zowel het autogewicht als de autowaarde heeft dus een invloed op de hoogte van de premie. Dit is eigenlijk hartstikke logisch. Hoe meer waarde een auto heeft, hoe meer de verzekeraar moet uitkeren als het gestolen wordt. 

Niet alleen de autoverzekering voor een LPG auto is duurder, want je zult bij zo’n auto ook meer moeten betalen voor de wegenbelasting. Dit is eigenlijk best vreemd, want LPG is een schonere brandstof dan diesel en benzine. Alsnog stijgt de wegenbelasting als je een LPG installatie laat bouwen in jouw voertuig. Dit komt onder meer door het gewicht van de auto, maar de hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt tevens gebaseerd op de brandstof, de milieuvervuiling en de provincie waarin je woont. 

Alsnog kun je met een LPG installatie wel korting krijgen op de wegenbelasting. Elke auto die na 1995 is omgebouwd naar een LPG auto heeft namelijk een 3e generatie, ook wel G3 genoemd, installatie die qua uitstoot milieuvriendelijker is. Dit zal een flinke korting op de motorrijtuigenbelasting opleveren. Als je G3 LPG installatie ook nog eens voldoet aan de Europese R115 richtlijn dan zul je tot wel 350 euro subsidie krijgen op een jaarbasis. Dit is MRB-korting voor de eigenaar van een LPG auto. Hierbij zijn overigens wel diverse regels waaraan je moet voldoen.