Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Hoeveel concurrentie kan een centrumondernemer aan?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In veel dorpen hebben centrumondernemers het de laatste jaren moeilijk. De problemen zijn in enkele dorpen zichtbaar door bijvoorbeeld leegstand van panden waar eens een trotse middenstander zat.

Redacteur: Adrie Neervoort

In het centrum van Son en Breugel is er verrassend genoeg weinig leegstand en als deze er al is, dan is dat vaak van korte duur. Wel is een verandering van het aanbod in het centrum van Son en Breugel zichtbaar. Zo is het Raadhuisplein door het aantal restaurants een echt horecaplein aan het worden en neemt de diversiteit in aanbod licht af. Op dit moment zijn er drie ambachtelijke bakkers en zeven kapsalons in het centrum gevestigd. De gemeente spreekt hierbij van gezonde concurrentie en geeft ook aan dat zij hierop geen invloed heeft. Wel heeft de gemeente een beleid dat ervoor moet zorgen dat er een leefbaar centrum blijft voor de inwoners en bezoekers van Son en Breugel.

Ruimte bieden
De gemeente Son en Breugel wil ondernemers ‘de ruimte’ bieden om te ondernemen. Het vestigings- en ondernemingsklimaat in het dorp is volgens de gemeente zeer gunstig. Dit doet de gemeente door gebruik te maken van een centrumvisieplan, bestemmingsplan en vergunningen.

Branchering
Op Ekkersrijt past de gemeente de zogenaamde branchering toe. Via deze regeling is vastgelegd dat het winkelpand van de detaillist uit minimaal een aantal vierkante meters moet bestaan, waardoor Ekkersrijt het karakter behoudt dat de gemeente graag ziet, en kiest de kleinere detaillist, die zich wil vestigen in Son en Breugel, eerder voor het centrum.

Waardering
Ondanks de afspraken en de werkwijze die de gemeente hanteert, voelen sommige centrumondernemers dat zij niet of niet voldoende worden gewaardeerd. Bij een enkeling leeft zelfs het gevoel dat hij/zij tegengewerkt wordt. Een voorbeeld dat daarbij wordt genoemd, is het toestaan van zogenaamde standwerkers in het centrum van Son en Breugel.

Standwerker
Een standwerker zie je normaal veelal op reguliere week- en jaarmarkten. In de gemeente Son en Breugel kunnen standwerkers ook standwerkplekken buiten de reguliere week- en jaarmarkten huren. Dit kan via het standplaatsenbeleid. Hierbij hebben ambulante ondernemers met een verkoopwagen of -kraam de gelegenheid om eenmalig of structureel hun koopwaar aan te bieden op een vooraf door de standwerker aangevraagde plaats, mits zij natuurlijk voldoen aan de door de gemeente gestelde eisen. Door deze standwerkers kan de diversiteit van het aanbod toenemen.

Winkelpand
Ondernemers in het centrum huren een pand om hun onderneming in onder te brengen. Vanuit deze winkel bedienen zij het hele jaar hun klanten, zijn vaak minimaal vijf dagen per week open en hebben goede en minder goede dagen, vooral als het om de omzet gaat. Het zijn vooral deze ondernemers die moeite hebben met de standwerkers die vaak profiteren van de aantrekkingskracht van een centrum of een bepaalde locatie die gevestigde ondernemers in de loop der jaren hebben gecreëerd.

Vergunningen
Toch zijn ook dezelfde ondernemers van mening dat voor deze vorm van ondernemen een plaats moet zijn in een gemeente, echter wel met inachtneming van de huidige en altijd aanwezige ondernemers die het centrum of de wijk juist aantrekkelijk maken. De gemeente laat in een reactie weten dat zij daar geen invloed op kunnen uitoefenen: “Op grond van producten of diensten die een standwerker aanbiedt, kunnen wij die onderneming niet weigeren. Zij moeten wel aan alle voorschriften en vergunningen voldoen.”

Pand huren
Het zal je maar gebeuren: je hebt een goedlopende winkel opgebouwd en de producten die je verkoopt worden door de klanten zeer gewaardeerd, en op een dag komt er een mobiele kraam met dezelfde producten die jij verkoopt voor of vlak bij je winkel staan. Een beetje concurrentie kan geen kwaad, maar een ondernemer die een pand huurt, zit onder meer vaak vast aan een huurcontract met een minimale looptijd van een jaar; daarentegen betaalt de standwerker alleen op het moment dat hij gebruik maakt van de aangewezen plaats. De kosten voor een standwerkersplaats zijn ook nog eens ongekend laag: € 1,69 per strekkende meter per dag/dagdeel (prijspeil 2015).

Standplaatsenbeleid
Ondernemer zijn brengt risico’s met zich mee en concurrentie is er daar één van. De vraag is: hoeveel concurrentie kan een gezonde ondernemer aan? De gemeente geeft aan dat zij de komende jaren de economische structuur wil verbreden, de bereikbaarheid verbeteren en de creativiteit, innovatiekracht en de werkgelegenheid vergroten. “De gemeente zou dan ook moeten kijken naar het aanwezige aanbod en de diversiteit”, aldus enkele ondernemers uit het centrum. Hierbij wijzen zij op de doelstelling van het standplaatsenbeleid, dat in beginsel zou moeten bijdragen aan meer diversiteit van het aanbod.