Bas Coensen
Bas Coensen Foto: Wil Feijen

De schoolmeester heeft genoten van zijn stuiterbal

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Als dorpsgenoot Bas Coensen vrijdag 28 februari Café-Restaurant De Zwaan inloopt om samen met zijn verloofde Nienke te lunchen, is er vrijwel niemand die zich omdraait. Deze anonieme opkomst was eerder die week wel even anders voor ‘onze’ prins carnaval.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

De doorgewinterde trainer/coach van het Apollo dameshandbalteam heeft ook in zijn beroep als schoolmeester op De Bloktempel geen gebrek aan aandacht. Toch blijft het wennen voor een bescheiden en sympathieke dertiger om de hele maand in het absolute middelpunt te staan. Bas en zijn verloofde hebben er met volle teugen van genoten, maar eventjes in alle rust bijkomen is ook best fijn. Niet in de laatste plaats omdat deze drukte nog wel een weekje of zeven zal aanhouden. Met een lichte kater hebben ze direct na carnaval hun trouwringen uitgezocht, want eind april stappen ze in het huwelijksbootje. Begin mei op huwelijksreis betekent voor het eerst ‘echte rust’.

Druk
“Stilzitten is niet op mijn lijf geschreven; naast fervent handballen heb ik mij jaren als scoutingleiding ingezet voor de jeugd. Nadat ik de Pabo had afgerond, heb ik het nu vooral druk met de kinderen van groep 5“, aldus Bas.

Anekdotes
Terugdenkend aan die doldwaze carnavalsmaand regent het anekdotes. Elke zittingsavond heeft zo zijn eigen sfeer omdat het publiek vijf keer anders reageert en ook de prins in zijn rol groeit van eerst verbazend nieuwsgierig naar uitbundig en bewust genietend. Bas: “Die eerste intrade vanuit De Zwaan door een tunnel van publiek richting het podium is natuurlijk onvergetelijk. Lopend door een haag van vrienden, collega’s en handbalteamgenoten is werkelijk fantastisch. Zelfs mijn leerlingen hadden tijdens die eerste zittingsavond een mooie rol als vaandeldragers. Tijdens de optocht bleek als klap op de vuurpijl dat leden van HV Apollo en mijn vriendengroep De Dupkes gezamenlijk een enorm gave schoolbus hadden gebouwd. Die momenten zijn onbetaalbaar!”

Steun
Vriendin Nienke kon in haar vrije rol overal praatjes maken achter de schermen en vanaf de zijlijn genieten van de sfeer en saamhorigheid. Toch blijft het voor een kersverse prins best spannend of alles op rolletjes blijft lopen, mede door een rijkgevuld draaiboek. “Alle credits voor mijn adjudant Enrico die me overal bij heeft geholpen en met raad en daad heeft bijgestaan in het behoorlijk drukke tijdschema. De Raad van Elf en het bestuur zijn daarin een onmisbare steun en toeverlaat. Verder was het heerlijk om na afloop van iedere avond in Hotel La Sonnerie met open armen ontvangen te worden”, vervolgt Bas d’n Urste.

Achtbaan
Vanaf het eerste moment tijdens het Elfde van de Elfde Bal wordt er een hechte groep gesmeed waarbij krutjesrapers en krutjesraperinnekes elkaar steunen. Traditioneel ontvangt de kersverse prins daarbij in zijn eigen huis alle betrokkenen. Vanaf dat moment stapt hij in een achtbaan.

Zwaar besluit
Door het barre weer werd al vrij snel het zware besluit genomen om de optocht te verplaatsen naar de dinsdag. Bas: “Juist tijdens die omstandigheden merk je de kracht van samenwerking. In no-time werd voor die zondagmiddag namelijk een alternatief programma in elkaar gestoken. Met hulp van CV ‘Hendig zat’ zette CV ‘De ideale schoonzonen’ in een dag het stuiterbal op poten in de tent; petje af.”

Grote familie
“Op vrijdag zijn we spontaan met De Bloaskaken naar het Lerarenbal op het Stratumseind geweest om een heus straatfeestje te bouwen en op Aswoensdag hebben we samen de tent weer leeggeruimd; dat zijn absoluut mooie herinneringen. Erwtensoep en broodjes serveren voor de harde werkers die hebben geholpen met afbouwen, geeft tevens aan dat we als een grote familie de schouders eronder zetten”, blikt Bas terug. Het feit dat ‘zijn’ basisschool De Bloktempel met ruim 150 personen meeliep in de optocht en dat door hen en passant de publieksprijs werd gewonnen is voor Bas nog zo’n hoogtepunt.

Voorlopig gaat het stuiteren van de bal nog wel even door voor Bas, alleen nu bij Handbalvereniging Apollo.