Afbeelding
Foto: ©heemkundekring Son en Breugel

Wie, weet, waar en wanneer?

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto’s hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W’s: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Op de vorige foto (75713) stonden zes dansmariekes van jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers tijdens het carnaval in 1973. Wij vroegen naar de naam van het onbekende dansmarieke en naar enkele ontbrekende voornamen. De eerste reactie kwam van mevr. Kuijpers-Essinger (4e van rechts op de foto) die haar voornaam (Thea) bekendmaakte. Daarna kwamen nog twee reacties die echter niet helemaal eensluidend waren. Alda van Gerwen-Keepers (3e van rechts) meent dat het onbekende dansmarieke (5e van rechts) Jolanda Sanders is en dat op plek 6 van rechts niet Helma van den Boogaart staat maar Tilly Jonkers. Trainster Helma Merks-van den Boogaart zou niet op de foto staan. Verder denkt zij dat het dansmarieke Van Hoof (2e van rechts) Mary Sanders is. Voorts reageerde Annemarie Swinkels na overleg met Albert Merks. Volgens hen is de 5e van rechts Ina de Laat-Ramakers en de 6e van rechts weldegelijk Helma Merks-van den Boogaart. Kunt u het nog volgen? Wij hebben alle opmerkingen verwerkt in de tekst bij de foto op de website zodat u precies kunt zien waar nog onduidelijkheid zit. Is het misschien een idee dat de dames een reünie organiseren en tot een gezamenlijk oordeel komen?

De foto van deze week (77560) komt uit de nalatenschap van onderwijzer Wouter van den Hout. De foto is gemaakt in 1946 en toont leerlingen van klas 1 van de RK Jongensschool Sint Aloysius te Son op de (aparte) speelplaats voor klas 1 en 2. Op de foto ontbreekt Gaston Verkuijlen die in februari 1946 verongelukte. Hoofd der school was de heer Van der Laar. Leraren waren Wouter van den Hout, Klabbers, Harrie Raaijmakers, De Bont, Jan Passier (de kleine) en Pieter Passier (de grote). De laatste is in augustus 1946 overleden. Het enige meisje op de foto is de pleegdochter van de heer en mevrouw Van de Laar. Wij gaan u niet vragen naar de namen van de jongens (maar mocht u toch iemand herkennen dam willen we dat natuurlijk toch graag weten). Nee, het gaat ons vooral om gegevens over meester Wouter van den Hout. Wie heeft hem gekend en kan ons meer over hem vertellen? U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar foto 77560 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten. Ook foto 77561 gaat over hetzelfde onderwerp.

Weet u misschien meer over deze foto’s te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.
Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.