Afbeelding
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Oma's schoenendoos: Boomplantdag

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - In Oma’s schoenendoos vonden wij een opname uit 1983 (foto DV0047). De heer Steinweg, die een jaar eerder gepensioneerd was als burgemeester van Son en Breugel, heeft zojuist een plataan geplant op het Raadhuisplein vlakbij de ingang van het voetgangerstunneltje dat onder de Nieuwstraat doorliep naar het Kerkplein.

Samen met een aantal ijverige jongelui is de voormalige burgervader het gat met zand aan het dichtgooien. Bij de boom werd een bordje met de tekst: “15 jaar Boomplantdag / 20 jaar I.V.N. / geplant door de Heer P.J.D. Steinweg / 10 maart 1983”. Die boomplantdagen waren natuurlijk een prima initiatief van het IVN, maar nu bijna honderd jaar geleden waren er ook al vele boomplantdagen in onze regio.

In 1925 bijvoorbeeld was er zo’n boomplantdag in Son en Breugel. In de Nieuwe Rotterdamsche Courant van dinsdag 21 april 1925 stond hierover het volgende verslag:
“SON. Zaterdag is, bij mooi weer, in tegenwoordigheid van den burgemeester, wethouders, alle raadsleden, den pastoor en den kapelaan en tal van belangstellenden, in deze gemeente een boomplantdag gehouden, onder leiding van den houtvester bij het staatsboschbedrijf te Eindhoven. Onder marschmuziek van de harmonie gingen, begeleid door de onderwijzers zes-en-dertig jongens uit de hoogste klassen der scholen te Son en Breugel met evenzooveel helpers uit lagere klassen naar het terrein van genoemde gemeente, waar de bebossching met renteloos voorschot van de staat wordt tot stand gebracht. De planters waren elk voorzien van een schop, en de helpers droegen vlaggen. Op het terrein heeft de burgemeester een woord van welkom toegeroepen aan alle aanwezigen en meegedeeld, dat deze boomplantdag het gevolg was van een bespreking met den minister van binnenlandsche zaken en landbouw tijdens diens bezoek het vorig jaar aan de bebossching gebracht.
Vervolgens heeft genoemde houtvester het doel en de betekenis van den boomplantdag uiteengezet en voorgedaan hoe de eiken geplant moesten worden. Daarna hebben de jeugdige planters elk een inlandschen eik geplant langs den z.g. Sonschen dijk, den zandweg van Son naar Best. Behalve de jongens, hebben ook de gemeente-autoriteiten, de pastoor, de kapelaan, de hoofden der scholen, de directeur van de harmonie en de ambtenaren van het staatsboschbedrijf een eik geplant. Na afloop van het planten kregen de jongens een versnapering.”

Helaas hebben we geen foto van de boomplantdag in 1925. De vijf foto’s van de boomplantdag in 1983 kunt u bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek met DV004* en u kunt ze naar eigen wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049