Afbeelding
Advertorial

Uitvaarten verzorgen tijdens corona

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Uitvaartverzorging A. Kuis volgt nauwlettend alle regels en richtlijnen rond het coronavirus. Zij volgen alle instructies op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD. Ook de organisaties in de uitvaartbranche, BGNU en LOB, LVC, komen met maatregelen.

Antwan Kuis: “Wij moeten nabestaanden met pijn in ons hart erop wijzen dat we ons houden aan de overheidsmaatregelen die genomen zijn rondom een uitvaart. Het is voor u en ook voor onze gezondheid belangrijk dat we dit doen. Wij zullen meedenken en advies geven over hoe er toch op een waardige manier afscheid genomen kan worden van uw dierbare overledene.”

U meldt het overlijden bij uitvaartverzoring A. Kuis, zij zijn 24 uur per dag bereikbaar 0413-472544 / 0499-464249. Graag ook vermelden of uw dierbare is overleden aan/of (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus; er zal door onze medewerk(st)ers naar gevraagd worden en er wordt ook gevraagd of de nabestaanden klachten hebben. U krijgt dan uitleg over hoe het allemaal geregeld moet gaan worden.

Verzorging
Het is niet mogelijk om de laatste verzorging van uw dierbare, in het uitvaartcentrum of thuis, samen met de uitvaartverzorger te doen. Bij een overlijden thuis kunt u overwegen om de verzorging zelf te doen. Het team kan u aanwijzingen geven, maar niet terzijde staan. In het uitvaartcentrum wordt uw overledene verzorgd door de medewerkers van uitvaartverzorging A. Kuis.

Mag je thuis opbaren met coronavirus?
Ja, thuis opbaren mag. Ondanks het besmettingsrisico is dat toegestaan, in een kist die zelfs open mag zijn. Handcontact met de overledene is op eigen risico. Was je handen daarna goed en maak gebruik van handdesinfectie. Een opbaring in de eigen kamer in een zorginstelling is niet toegestaan. Thanatopraxiebehandelingen mogen worden uitgevoerd, indien hierbij de hygiënevoorschriften in acht genomen worden en in overleg met de thanatopracteur.

Is een overledene nog besmettelijk?
Het RIVM laat weten dat het coronavirus (Covid-19) nieuw en helemaal onbekend is. Uit onderzoek blijkt dat de overleving van het virus na het overlijden kort is. In het uitvaartcentrum wordt in de regel 24 uur gewacht voordat een overledene verzorgd wordt.

Met hoeveel personen mag je bij het rouwbezoek zijn in een uitvaartcentrum?
Afscheid nemen in een uitvaartcentrum mag, wel in besloten kring. Er mag telkens in groepjes van zes personen afscheid bij de kist worden genomen. Het sluiten van de kist mag door de nabestaanden zelf worden gedaan, de uitvaartverzorger zal hier een duidelijke uitleg over geven.

Met hoeveel personen mag je bij een uitvaart zijn?
Bij iedere uitvaart mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn. De nabestaanden kiezen zelf wie die dertig personen zijn. Aan de aanwezigen wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Antwan voegt toe: “Wij kunnen, op verzoek van de nabestaanden, zorgen voor een fotograaf/videograaf om de hele uitvaart te filmen of foto’s te maken en te laten monteren tot een waardevolle herinnering. Dankzij deze opname/foto’s kunnen de mensen, die noodgedwongen de uitvaart moeten missen, toch een indruk krijgen van het afscheid. De opname/foto’s ontvangt u op een usb-stick.” Bij de uitvaart wordt geen condoleanceboek klaargelegd.

Kan iemand met gezondheidsklachten naar een uitvaart komen?
Als men klachten/last heeft van hoesten, kortademig of verkouden is, koorts heeft of zich helemaal niet fit voelt, kan het zijn dat dat voortekenen zijn van besmetting met het coronavirus. U wordt dringend verzocht om thuis te blijven en een andere manier van medeleven/belangstelling te betuigen.

Catering na de uitvaart
Het is niet mogelijk om koffie/thee te schenken in het uitvaartcentrum of crematorium. Catering op andere locaties is ook niet toegestaan.

Geen persoonlijke condoleances door middel van een hand schudden
Er zijn drie manieren om, in deze onzekere tijd, je medeleven te tonen:

  • je eigen hand op het hart drukken
  • je handen ineen vouwen voor je borst
  • met beide handen een handkus geven

Uitvaart regelen op afstand vanuit kantoor
Het regelgesprek vindt plaats op afstand per telefoon/mail vanuit het kantoor. Dat is voor u, maar ook voor het team heel erg wennen. “Helaas zien wij op dit moment geen andere manier om u van dienst te zijn. Normaal komen wij bij de familie thuis aan tafel om de uitvaart samen door te spreken. Natuurlijk doen wij er alles aan om onze dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten op al uw wensen. Het zal een stuk moeilijker zijn als we niet aan u kunnen zien hoe u ergens over denkt en of u misschien ergens aan twijfelt. Het is voor ons heel fijn als u zelf goed aangeeft waar u behoefte aan heeft. Vooral voor u is het erg moeilijk om op deze manier afscheid te moeten nemen”, aldus Antwan.

Als u een dierbare heeft die op dit moment erg ziek is, wenst het team van uitvaartverzoring A. Kuis u heel veel sterkte. Heeft u vragen, bel ons gerust, ze staan voor u klaar.

Antwan: “Laten we er wel voor elkaar zijn als we niet met elkaar kunnen zijn.”