Stan Mooij (archieffoto)
Stan Mooij (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Dichter Stan Mooij wint tweede prijs in Poëziewedstrijd

Algemeen

De Breugelse dichter Stan Mooij heeft de tweede prijs behaald in de Elly Blom Poëziewedstrijd 2020. Aan de wedstrijd namen 90 dichters uit Nederland en België deel. Stan Mooij won zijn prijs (200 euro) met het gedicht ‘Na 75 jaar’ dat ingaat op de viering van de bevrijding toen en nu.

Het juryrapport lichtte de verkiezing van het gedicht als volgt toe:

“Filmisch, beeldenrijk en ook actueel is dit gedicht dat de bevrijding van Nederland als thema heeft. Alsof je naar een zwart-wit oorlogsdocumentaire kijkt: ‘verzopen uniformen / drogen in de zon waar / pumps met nylons dansen’. In een flits staan we bij een herdenking zoals we die kennen van bijvoorbeeld Margraten. Mooi zinnetje ‘van ver rukt een fanfare op’. Prachtig want oprukken zeg je meestal van een leger en niet van een fanfare. Hier past het prachtig als echo van de oorlog! Ook de orde van de begraafplaats met het geschoren gazon en de zerken ‘metrisch en beheersbaar teruggebracht in het versteende voorhoofd van jong gestorven vaders’. Prachtige overgang naar navrante grafschendingen en bekladding als veelbetekenend nieuw symbool, ‘opdat wij niet vergeten’.”

Stan Mooij (72) won al eerder diverse dichtprijzen, waaronder in 2008 de Literatuur-stimuleringsprijs van Eindhoven. Van zijn werk bracht de uitgeverij Kontrast in Oosterbeek eerder twee dichtbundels uit (‘Doorlopend Stilstaan’ en ‘Sluitertijd’), die te koop zijn bij boekhandel De Traverse. Een derde dichtbundel heeft Stan in voorbereiding.

Meer informatie is terug te vinden op zijn website, www.stanmooij.nl. Stan is voor geïnteresseerden ook te bereiken via stanmooij@hotmail.com.

NA 75 JAAR
vrouwen reiken naar soldaten,
rustend op de lopen
van hun tanks,
verzopen uniformen
drogen in de zon waar
pumps met nylons dansen
naast besmeurde kisten
met bebloede sokken

vermoeide vlaggenstokken met
versleten oranje knoppen
dragen de verschoten driekleur,
van ver rukt een fanfare op en
hoogbejaarden marcheren langs

op het glad geschoren gazon
is de wanhoop van de oorlog
onder smetteloos witte zerken
metrisch en beheersbaar
teruggebracht

in het versteende voorhoofd
van jong gestorven vaders
staat sereen en schuldbewust
hun naam gekerfd

soms ligt een graf in scherven
met hakenkruizen beklad,
opdat wij niet vergeten