Tower Festival 2019 (archief foto)
Tower Festival 2019 (archief foto) Foto: Wil Feijen

Tower Festival wordt jaar doorgeschoven

Algemeen

Son en Breugel - De wereld is in snel tempo veranderd vanwege de coronacrisis. De organisatie van het Tower Festival heeft even een pas op de plaats gemaakt om de ontwikkelingen af te wachten. Het voltallig bestuur heeft, op afstand, gesproken over het dilemma; wel of geen Tower Festival in 2020. De unanieme conclusie was dat het helaas niet verantwoord is om het Tower Festival te organiseren.

De motivaties voor deze beslissing zijn:
Duur van de maatregelen
Vanwege alle maatregelen is er van een ‘normaal leven’ nog lang geen sprake. Een van de belangrijkste risico’s zal nog een lange tijd blijven bestaan, namelijk de reproductie/het besmetten. Voorzitter Frank Zwijnenberg vertelt: “Omdat tijdens ons festival gedurende de dag enkele duizenden bezoekers dicht op elkaar staan, bestaat het risico, dat wij daarmee besmettingen faciliteren. Dit is voor ons een belangrijke reden om pas weer een festival te organiseren wanneer we zeker weten, dat het virus onder controle is en er dus geen besmettingsgevaar meer is en/of een vaccin beschikbaar is.”

Sponsoren
Het Tower Festival in haar huidige vorm bestaat qua financiering voor een groot deel uit sponsorbijdragen. Het overgrote deel van onze (beoogde) sponsoren wordt geraakt door de financiële/economische gevolgen van de crisis. Het bestuur vraagt zich oprecht af hoe ethisch het is om nu aan onze sponsoren te vragen om bij te dragen aan ons festival.

Boekingen

Voor diverse bands heeft de organisatie een optie aangevraagd. Deze optie heeft nog geen enkele financiële consequentie. Echter, de optie loopt niet tot aan 1 september. Op een gegeven moment zal er duidelijkheid gegeven moeten worden of de optie omgezet wordt in een boeking. Het annuleren van een boeking, omdat de maatregelen worden verlengd, kan een boete betekenen.

Voorbereidingstijd
Frank: “We kunnen doorgaan met de voorbereidingen conform ons draaiboek, maar we kunnen niets definitiefs gaan regelen vanwege de maatregel omdat er geen vergunningsplichtige evenementen mogen worden georganiseerd tot 1 september. Of deze maatregel dan wordt ingetrokken is maar zeer de vraag. Ons rest dan gewoon te weinig tijd om alles nog te regelen.”