Een spaarpaal die binnenkort in Son en Breugel wordt geplaatst
Een spaarpaal die binnenkort in Son en Breugel wordt geplaatst Foto: ©dorpsbelang Son en Breugel

Spaarpaal komt naar Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In de bebouwde kom wordt vaak veel te hard gereden. In veel doorgaande straten geldt een maximumsnelheid van 30 km. Er zijn maar weinig automobilisten die zich daar iets van aantrekken. Vandaar dat de provincie Noord-Brabant in 2018 startte met een proef om snelheidsovertredingen te verminderen. Een geslaagd initiatief door het introduceren van de ‘spaarpaal’: een snelheidsmeter die goed bedrag beloont met geld voor een goed doel. Hou je je aan de snelheid, dan spaar je geld voor het goede doel. De paal laat direct zien hoeveel je bijdraagt en komt binnenkort tijdelijk naar Son en Breugel.

Redacteur: Arjen Strik

Het initiatief om deze spaarpaal in Son en Breugel te laten plaatsen komt van Dorpsbelang. Fractievoorzitter Elly Brocken vertelt: “De spaarpaal leidt tot een kwart minder snelheidsovertredingen, dat is uit de proef in Helmond en Eersel gebleken. Vandaar dat veel gemeenten staan te trappelen om de roulerende paal voor drie weken te mogen plaatsen.” Op de Facebookpagina van Dorpsbelang staat het volgende te lezen: ‘De snelheidsmeter-spaarpaal’ komt naar ons dorp. Het initiatief van Dorpsbelang Son en Breugel van eind vorig jaar begint vaste vormen aan te nemen. Volgens een bericht vanuit de gemeente wordt de ‘spaarpaal’ in juni geplaatst. We hopen dat in die weken een mooi bedrag wordt opgehaald voor een lokaal goed doel. Bij voorkeur een organisatie die met weinig of zelfs geen subsidie toch mooie zaken tot stand brengt en een financieel steuntje in de rug goed kan gebruiken.’

Spaar mee 
Elly legt uit hoe de spaarpaal werkt: “Iedere keer dat iemand langs de paal rijdt en zich keurig aan de snelheid houdt, komt er zes cent in de spaarpot.” De snelheidsmeter beloont goed rijgedrag dus met geld. Hou je je aan de snelheid, dan spaar je geld voor een goed doel. De paal laat gelijk zien hoeveel er gespaard wordt. “Wij hebben geen invloed op de locatie, maar we hopen dat er een locatie gekozen wordt waar veel over geklaagd wordt, zoals de Veerstraat of de Hendrik Veenemanstraat en er zodoende veel geld kan worden opgehaald. We verwachten dat dit beter werkt dan de irritante paaltjes die onlangs geplaatst zijn”, aldus de fractievoorzitter.

Hoe, wat en waar
Hoe komen de goede doelen tot stand? Elly: “Het is nog onduidelijk hoe het uiteindelijke goede doel gekozen gaat worden. Dit is aan de gemeente en de omwonenden. Omdat het nog onduidelijk is, was dat een reden voor Dorpsbelang om samenwerking te zoeken met Son en Breugel Verbindt om via een soort keuze-enquête een goed doel uit te zoeken. Dat zou kunnen door een paar opties aan te bieden via de sociale media. Zowel Son en Breugel Verbindt als Dorpsbelang hebben de voorkeur voor een partij die niet kan rekenen op veel gemeentesubsidie. De namen van Clip en Het Bijna Thuis Huis Madelief worden al genoemd. Maar hoe, wat en waar is nog niet duidelijk. Het blijkt dat bewustwording beter werkt dan een boete, dus we hopen op een blijvend positief resultaat.”

Parallel Wijnen
Evenement 8 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 9 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 23 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen gisteren SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 27 mrt, 15:08 Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen