Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Het wordt nooit meer zoals het was

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De afgelopen weken is er veel veranderd in Nederland en in de rest van de wereld. De begrippen ‘anderhalve meter’, ‘bij klachten thuisblijven’ en ‘quarantaine’ zijn dagelijks in het nieuws te horen en zijn nu wel bij iedereen bekend. Naar het oude teruggaan zit er niet meer in, ‘de nieuwe samenleving’ is een begrip wat nog ingeburgerd moet raken, maar daar moet wel iedereen rekening mee houden, op het werk, op school, in de winkels, in het ziekenhuis én in het Medisch Centrum De Linden.

Redacteur: Emmy Grit

“Tijdens de coronacrisis worden de agenda’s anders ingevuld. De reguliere zorg werd vaker via beeldbellen gedaan”, blikt huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden terug. “We zullen in de toekomst hier veel vaker gebruik van gaan maken. Het is sneller voor de huisarts en sneller voor de patiënt. Heeft een patiënt bijvoorbeeld huiduitslag, dan kan dit via beeldmateriaal gedeeld worden. Op afstand kan de huisarts inschatten wat er aan de hand zou kunnen zijn, waarna besloten wordt of de patiënt naar de praktijk moet komen.”

Voordelen
De nieuwe manier van werken lag al een tijd ‘op de plank’ en wordt nu mede door de coronacrisis eerder in gebruik genomen. “We zien dat het ook werkt. In de voorgaande weken hebben we deze methode gebruikt als overbrugging. Het blijkt van grote waarde te zijn, zowel voor de patiënt als de huisarts. Het beeldbellen heeft grote voordelen en dit willen we dan ook graag behouden en in de nabije toekomst vaker toepassen”, aldus de huisarts.

Digiportaal
De inwoners van Son en Breugel hebben zich ook goed aangepast en hebben zeer positief meegewerkt aan de nieuwe werkwijze. Christian: “Voor de jongere generatie is het geen probleem, die vindt het wel gemakkelijk om via beeldbellen te communiceren, maar er zijn ook inwoners die het er moeilijker mee hebben.” Voor de uitbraak van het coronavirus werkten SonenBreugelVerbindt, de digidokters en de Seniorenraad al samen met het geven van informatie over het digiportaal aan de senioren in Son en Breugel. Inmiddels zijn er al twee bijeenkomsten geweest, waar veel animo voor was. “We gaan dit na de coronacrisis weer verder oppakken, omdat dit onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe toekomst. Een toekomst die er anders uit gaat zien dan we voor de uitbraak van het coronavirus gedacht hadden”, blikt de huisarts al vast vooruit.