Afbeelding
Foto: Ingezonden

Sport en scouting weer begonnen onder strenge maatregelen

Algemeen Jeugd

Son en Breugel - Sinds 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar en jeugd tussen 13 en 18 jaar onder begeleiding weer samen trainen in de buitenlucht. Vanaf 11 mei mag er buiten gesport worden door iedereen vanaf 18 jaar. Het opstarten van de jeugdtrainingen ging niet zonder slag of stoot. Voordat de groepen tot 18 jaar daadwerkelijk met de training konden beginnen, moest er achter de schermen door de verenigingsbesturen veel werk verricht worden. Het NOC*NSF heeft een protocol opgesteld waar verenigingen zich aan dienen te houden.

Redacteur: Emmy Grit

Vorige week stond in deze krant het artikel ‘Eindelijk mogen jeugdleden er weer tegenaan’. In dit artikel werd aangegeven hoe de jeugdleden weer veilig kunnen gaan sporten. Zo moesten verenigingen een plan de campagne indienen bij de gemeente en als een vereniging voldeed aan alle eisen die volgens het protocol en de richtlijnen van het RIVM zijn opgesteld, dan kreeg die pas groen licht om te kunnen starten.

Verenigingen
DeMooiSonenBreugelKrant heeft een aantal verenigingen benaderd en gevraagd hoe zij hiermee om zijn gegaan. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid geweest om te reageren. Onderstaande verenigingen hebben laten weten dat zij groen licht hebben gekregen van de gemeente om weer te kunnen beginnen of zijn in de afrondende fase bezig en beginnen zo spoedig mogelijk.

HTC Son
Hockeyvereniging HTC Son is vanaf 6 mei met een nieuw trainingsschema begonnen. De vereniging heeft hiervoor een plan gemaakt, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM, het NOC*NSF en de KNHB. Het bestuur laat weten dat ze de intentie hebben om alle jeugdteams éénmaal per week te laten trainen. De trainingen vinden plaats onder begeleiding van toezichthouders die controleren of de genomen maatregelen in acht worden genomen. Zo moeten de leden een verplichte looproute volgen richting het hockeyveld en via de andere kant het veld weer verlaten en na iedere training wordt het gebruikte materiaal door de trainers schoongemaakt.

MC Son
Het bestuur van Motorcross Son laat weten dat zij meteen aan de slag zijn gegaan met het protocol van het NOC*NSF, aangevuld met het protocol van de motorsportbonden KNMV en MON. Hannie Witlox, secretaris van de club, vertelt: “De jeugd is vanaf zaterdag 9 mei weer aan het trainen en vanaf 11 mei mogen ook de leden vanaf 18 jaar en ouder weer op de baan. Alle leden zijn geïnformeerd over de maatregelen die wij hebben moeten nemen om het circuit corona-proof te maken. Informatieborden bij de toegangspoort en speciaal gemarkeerde parkeervakken voor de crossbussen en motoren zijn zichtbare wijzigingen.” Het belangrijkste verschil tussen ‘de tijd voor corona en nu’ is dat er niet meer zonder aankondiging vrij getraind mag worden en de leden moeten zich strikt houden aan de nieuwe leeftijdsindeling. “Onze clubleden zullen met elkaar de maatregelen in de gaten houden, handhaven en ingrijpen wanneer dat nodig is. Wij hebben er in ieder geval het grootste vertrouwen in dat iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt en dat er weer volop en met veel plezier gecrosst kan gaan worden, door jong en oud ”, aldus de secretaris.

VV SBC
Woensdag 6 mei stonden de eerste jeugdleden van SBC weer op het voetbalveld. Pierre Brants, voorzitter jeugd, vertelt: “SBC houdt zich aan het protocol van het NOC*NSF en heeft dit daar waar nodig aangescherpt naar de omstandigheden bij SBC. De afgelopen weken heeft de voetbalvereniging hard gewerkt om alle randvoorwaarden te kunnen invullen om trainen voor onze jeugd en trainers mogelijk te maken.” Tijdens de trainingstijden zijn twee coördinatoren op het sportpark aanwezig. Zij zijn het aanspreekpunt voor ouders, spelers, trainers en gemeente en zij zullen strikt toezien op de naleving van het protocol. “De eerste trainingen zijn perfect verlopen. Je kunt zien dat ouders én leden het protocol hebben gelezen en zij houden zich strikt aan de richtlijnen. Ook het gespreid naar het sportveld komen en het verlaten daarvan verloopt volgens de richtlijnen”, blikt de jeugdvoorzitter terug op de eerste trainingsweek. Achter de schermen wordt gewerkt aan de volgende stap: het laten trainen van de senioren. “We zijn aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn en wij hopen dat de senioren 18 mei de trainingen kunnen hervatten”, aldus Pierre.

HV Apollo
Dat het niet zo eenvoudig is voor alle verenigingen om de jeugd weer te laten beginnen, laat Frank Valkenburg, bestuurslid Handbalvereniging Apollo, weten: “Handbal is geen buitensport. De trainingen en wedstrijden worden in de sporthallen De Landing en De Bongerd gehouden, waardoor er voor onze vereniging meer bij komt kijken om de trainingen weer door te kunnen laten gaan.” Op dit moment is het bestuur aan het kijken hoe, in overeenstemming met de richtlijnen, de jeugdtrainingen weer opgepakt kunnen worden. “We zijn in overleg met collega-sportverenigingen en gemeente om gebruik te mogen maken van hun buitenaccommodaties. De vereniging streeft ernaar om de trainingen voor de jeugd vanaf 11 mei weer op te pakken”, aldus het bestuurslid.

Scouting Mgr. Bekkersgroep
Vanaf 14 mei is er ook weer bedrijvigheid bij scouting Mgr. Bekkersgroep. In verband met de leeftijdsgrens starten voorlopig alleen de Welpen en de Scouts; de overige speltakken draaien nog niet. “We houden ons aan de richtlijnen die zijn opgesteld door Scouting Nederland. Hierin staat ook vermeld dat het programma dat de scouting aanbiedt alleen buiten mag plaatsvinden”, laat Rens Brugmans, secretaris van het bestuur en tevens welpenleiding, weten. De leiding is goed op de hoogte van alle richtlijnen. Zij zal die ook continu controleren en houdt het bestuur hiervan op de hoogte.

Scouting Dutmella
Bij Dutmella zijn de Bevers, Welpen en Explorers op 9 mei gestart. De Scouts beginnen nog niet, zij gaan nog even online door. Kevin Gortmaker, voorzitter Groepsbestuur, vertelt: “We draaien nog niet met meerdere groepen tegelijk, zoals we normaal wel zouden doen. De tijd die elke groep heeft is beperkt en verschillende groepen volgen elkaar niet direct op. Als al onze groepen weer gaan opstarten, wordt het terrein in tweeën gesplitst.” De richtlijnen van Scouting Nederland worden door Dutmella opgevolgd. Hierin staat onder andere dat de activiteiten alleen buiten mogen plaatsvinden, ze niet het bos in mogen en niet te dicht bij elkaar mogen komen. “Het afstandscriterium vormt onze grootste uitdaging. Wij zijn gewend aan fysieke activiteiten in teamverband, techniek- en vaardigheidsinstructies tussen jeugdleden onderling en vooral ook leiding en jeugd”, aldus Kevin. Het bestuur is in het begin aanwezig ter ondersteuning bij het opstarten en om alles in goede banen te leiden.

Veiligheids- en hygiëneregels die het NOC&NSF heeft opgesteld:
• voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop;
• blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten laten gaan;
• blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
• wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts, ga dan direct naar huis;
• houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar);
• hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
• ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
• was voor de training thuis je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden;
• was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
• douche thuis en niet op de sportlocatie;
• vermijd het aanraken van je gezicht;
• schud geen handen;
• kom niet eerder dan 10 minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis.

Afbeelding
Alleen buitenopdrachten bij de scouting (archieffoto)