Erkam (r) met zijn vrouw Sinem (l) en dochter Feyza Nur (m)
Erkam (r) met zijn vrouw Sinem (l) en dochter Feyza Nur (m) Foto: Wil Feijen

Ramadan tradities vragen om aanpassing tijdens coronaperiode

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Door de coronacrisis is niets meer hetzelfde. Ook de maand Ramadan, die dit jaar op 23 april is begonnen, is anders dan voorgaande jaren. Tot en met 23 mei vasten de Moslims tussen 05.00 en 21.30 uur, waarna zij aan tafel gaan voor de Iftar, de gemeenschappelijke avondmaaltijd na zonsondergang. Voor het eerst wordt dat alleen met de eigen gezinsleden gedaan. Na de vastenmaand begint traditiegetrouw het driedaagse Ramadanfeest, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden. Veel tradities vragen om aanpassingen in deze periode, zo ook tijdens de maand Ramadan.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In Son en Breugel neemt onder andere Erkam Halis deel aan de Ramadan. Erkam woont sinds december 2018 samen met zijn vrouw Sinem en dochter Feyza Nur in Son en Breugel. Erkam is in Turkije geboren, waar zijn ouders, drie zussen en een broer nog steeds wonen. Hij vertelt: “Net als voorgaande jaren vasten wij ook dit jaar. Het is dit jaar anders en ik vind het moeilijker. Mijn energie is minder en ik vind thuis niet voldoende afleiding. Een ander groot verschil is dat er geen overvolle tafels met eten klaargezet worden om gezamenlijk te eten.” Tijdens de dertig dagen durende Ramadan is het gebruikelijk dat gezinnen vaak bij andere gezinnen gaan eten of gezinnen ontvangen om na zonsondergang gebruik te maken van het eten en drinken dat op tafel uitgeserveerd wordt. “Dit jaar kan dat helaas niet, dat is jammer.”

Maand van bezinning
Naast een maand van bezinning is Ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Volgens de Islam leert vasten de mens zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Het leert de mens de baas te zijn over begeerten en lusten. “Daarnaast zijn liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk”, vult Erkam aan. Vasten versterkt het inlevingsvermogen in de armen en vergroot het respect in de medemens en God. Behalve het vasten mogen Moslims vrijwillig extra bidden gedurende de nacht. Zieken, zwangere vrouwen, kinderen en reizigers zijn niet verplicht te vasten. “Aan het einde van de Ramadan moet elk gezin geld geven aan andere mensen die niet genoeg geld hebben. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van het gezinsbudget. Als je rijk bent, kun je vrijwillig meer geven”, legt hij uit.

Bidden
Een ander verschil ten opzichte van vorig jaar is het bidden in de moskee. Erkam: “De moskee is dicht, waardoor wij thuis bidden. Profeet Mohammed zegt ‘dat de aarde een moskee is’, dus wij kunnen ook thuis met ons gezin bidden. Hoewel het geen drukke gemeenschap is zoals de moskee, kunnen we met ons gezin thuis een gemeenschap van twee à drie personen vormen.”

Meedoen
De zesjarige Feyza Nur doet deze maand ook af en toe met haar ouders mee. “Mijn dochter wil ook graag meedoen maar haar lichaam kan nog geen zestien uur honger verdragen. Daarom vast zij soms een halve dag en soms twee à drie uur. Feyza Nur neemt wel een waterpauze en soms bidt zij met ons en zij leert de Koran in het Arabische alfabet te lezen. Ook het Ramadanfeest doet ze natuurlijk met ons mee.”

Ramadanfeest
Vorige jaar was het gezin tijdens het Ramadanfeest bij een AZC-kamp te gast om het feest te vieren. Verder bezochten zij andere Turkse gezinnen. Erkam: “Wij hebben ruim twee jaar geleden onze toevlucht naar Nederland gezocht waardoor we hier dus geen familie hebben. Onze buren, Turkse vrienden en een paar Nederlandse vrienden die we hier hebben leren kennen, werden onze familie. We willen het feest graag met hen doorbrengen, maar dit zal niet doorgaan in verband met de richtlijnen omtrent het coronavirus. Daarom vieren we het feest met ons gezin.”

Traditie
Traditiegetrouw gaan de kinderen tijdens het Ramadanfeest in de buurt langs de deuren en krijgen dan geld of snoepjes van de buren. “Dit jaar geven wij onze dochter snoepjes en zakgeld, omdat ze niet langs de deuren mag gaan. En het is gebruikelijk dat ze onze hand kust. Die traditie houden wij zeker in ere”, sluit Erkam af.