Praktijkondersteuner Kim van MC De Linden aan haar bureau
Praktijkondersteuner Kim van MC De Linden aan haar bureau Foto: Wil Feijen

Zorg voor chronisch zieken en ouderenzorg opgestart

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Een aantal weken heeft de zorg voor de chronisch zieken en ouderenzorg door de uitbraak van het coronavirus op een heel laag pitje gestaan. Nu het aantal opnames op de Intensive-careafdelingen dagelijks lager wordt en het aantal besmettingen van positief geteste patiënten minder wordt, gaan de praktijkondersteuners van Medisch Centrum De Linden voorzichtig beginnen met het aanbieden van deze zorg.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Praktijkondersteuner Kim Rijkers van Medisch Centrum De Linden, vertelt: “De afgelopen weken hebben we diabetespatiënten, patiënten met hart- en vaatziekten, astma en COPD op afstand gevolgd. De controles werden voornamelijk digitaal gedaan of door beeldbellen. We willen nu langzaam weer gaan beginnen om deze zorg voorzichtig op te pakken. Evenals de ouderenzorg.” Per patiënt wordt zorgvuldig bekeken of en wanneer de controles op de praktijk weer kunnen plaatsvinden. “Het ligt er ook aan op welke frequentie de patiënten voorheen bij ons op de praktijk kwamen en met welke klachten. Niet ieder ziektebeeld is via beeldbellen te volgen. We bieden echt maatwerk aan voor onze patiënten.”

Angst en spanning
Kim begrijpt dat het voor patiënten dubbel voelt om naar de praktijk te komen; sommigen vinden het spannend, anderen zijn zelfs bang. Kim: “Er heerst nog steeds veel onwetendheid over het coronavirus, waardoor angst kan ontstaan. We willen hierin ondersteuning aanbieden en de angst bespreekbaar maken. Verder willen we natuurlijk voorkomen dat er problemen op de lange termijn ontstaan. Diabetespatiënten en patiënten met een hoge bloeddruk moeten regelmatig gecontroleerd worden op hun suiker- en/of bloedwaardes. Dit kan niet allemaal digitaal plaatsvinden.”

Andere locatie
De doelgroep die gecontroleerd moet worden door de praktijkondersteuners komt op een ander tijdstip naar de praktijk dan het isolatiespreekuur voor de coronapatiënten. Tijdens het consult wordt tussen de patiënt en de praktijkondersteuner de anderhalve meter altijd in acht genomen en wanneer dit niet mogelijk is, dan draagt de praktijkondersteuner beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen. “Veel van deze afspraken vinden plaats op de praktijk in de Van Gentlaan, met name om de wachtkamer op de locatie aan het 17 Septemberplein te ontlasten.”

Ouderenzorg
Verder kijken de praktijkondersteuners welke zorg ze kunnen inzetten om mantelzorgers te ontlasten en het veilig thuis laten wonen van ouderen te bevorderen. Door het wegvallen van de dagbesteding en de thuiszorg zijn deze mensen geïsoleerd geraakt van de buitenwereld. “Vooral dementerende ouderen hebben structuur nodig. Dementerenden kunnen door deze situatie erg achteruitgaan en daarom moeten we bij deze groep per individu bekijken welke hulp nodig is. Hierbij kunnen we de hulp van de mantelzorgers goed gebruiken. Ondanks de beperkte mogelijkheden hopen we dat mantelzorgers aan de bel trekken als overbelasting in zicht komt”, aldus Kim.