Sjoerd Talitsch reikt de prijs uit aan Barbara Luijcks in het bijzijn van Tessa van Abkoude
Sjoerd Talitsch reikt de prijs uit aan Barbara Luijcks in het bijzijn van Tessa van Abkoude Foto: Wil Feijen

Honger om elkaar weer te zien en samen muziek te maken

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Harmonie Pro Honore et Virtute (PHEV) is een actieve vereniging. Door de coronapandemie zijn er tal van geplande optredens en activiteiten helaas niet doorgegaan. De verenging is misschien een stuk minder zichtbaar, maar achter de schermen bruist er van alles. Online lessen, zoomsessies en een harmoniequiz.

Redacteur: Ellen van der Vleuten
Fotograaf: Wil Feijen

Hans Waals, één van de bestuursleden, vertelt graag over de harmonie: “Door corona zijn diverse optredens tijdens dit voorjaar niet doorgegaan. Natuurlijk Koningsdag en ook stond er een lenteconcert voor vader- en moederdag en zou in juni weer het klapstoelenconcert gegeven worden. Dit is een jaarlijks terugkerend optreden is in een wijk in Son en Breugel in de buitenlucht.”

Muziek in de klas
“Vanuit onze maatschappelijke rol hadden we een pilot gestart met twee scholen om meer ‘muziek in de klas’ te krijgen”, vervolgt Hans. Veel scholen krijgen steeds minder subsidie. De harmonie geeft de mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met muziek. En zo kunnen de kinderen op deze manier ook kennis maken met de harmonie. Voor de scholen ‘De Bloktempel’ en ‘De Stokland’ was een speciaal programma samengesteld. “Uiteraard gaan we daar, zodra het kan, opnieuw invulling aan geven”.

Vijfjaarlijks concours geannuleerd
Voor het harmonieorkest is het vijfjaarlijks concours, dat georganiseerd wordt door de Brabantse muziekbond, een stip op de horizon. Dit zou op einde van dit jaar plaatsvinden. “Helaas is het concours geannuleerd omdat harmonieën nu niet kunnen oefenen. Harmonie PHEV speelt al jaren in de eerste divisie. Voor dirigent Johan Smulders zou dit de eerste keer met Harmonie PHEV zijn dat hij zou deelnemen. De voorbereidingen waren in volle gang. Voor nu staat het concours even in de ijskast, mogelijk tot 2021”, aldus Hans.

Online lessen 
Sinds half maart mochten er geen fysieke lessen gegeven worden. Eén van de muziekleerlingen is Ina Meulendijks. Ina is 17 jaar en speelt dwarsfluit bij het harmonieorkest. Haar docente, Sophie de Ruyter, is direct overgestapt op online lessen. “Dat gaat supergoed. Sophie speelt dan bijvoorbeeld een stukje voor. Ik heb dat voorbereid en speel dat na. Sophie geeft me dan feedback”, geeft Ina aan. “We spelen zelfs duetten. Ik bereid dat dan thuis voor en dan spelen we samen een duet! Hoe leuk is dat.” Ina is blij dat deze lessen goed geregeld zijn, want ze is bezig met haar D-examen voor dwarsfluit in 2021. Ina legt uit: “Dan speel ik voor een publiek op het podium als soloartiest één stuk met begeleiding van de harmonie en één stuk onder begeleiding van de piano.” Op de vraag wat ze in deze tijd het meeste mist, antwoordt ze meteen dat ze de interactie en de gezelligheid mist. “Ik merk ook dat als ik samenspeel het veel beter klinkt dan wanneer ik alleen speel.”

Opstart fysieke lessen
Hans vult aan: “Vanaf 18 mei is het gelukkig weer mogelijk om de fysieke lessen weer te hervatten. We werken dan met een protocol dat is goedgekeurd door de gemeente. Het bestuur van het Vestzaktheater is heel bereidwillig om mee te werken. Hoewel het Vestzaktheater een openbaar gebouw is dat nog niet open mag, kunnen de lessen met goede afspraken weer doorgaan.”

Repeteren
Hans vertelt over het hervatten van de repetities. “Na de laatste persconferentie dachten we: hèhè, het kan eindelijk weer. De nationale muziekorganisatie KNMO en de Brabantse bond zijn echter terughoudend. Met muziek maken, met name bij de blaasinstrumenten, wordt veel vocht verspreid.” Zo snel mogelijk wil de harmonie starten met de vijf kleinere (jeugd)orkesten. Voor het harmonieorkest denken ze aan repetities per sectie of groep te hervatten. Met een klein groepje mensen in de grote zaal van het Vestzaktheater kun je dan toch voldoende afstand houden.

Zoomsessies
Op donderdag 14 mei is er een zoomsessie geweest in de vorm van een harmoniequiz. Sjoerd Talitsch is één van de organisatoren hiervan, samen met Tessa van Abkoude en Freddie Louwers. Sjoerd is 17 jaar en speelt saxofoon in het harmonieorkest. Hij vertelt: “De quiz bestond uit 60 vragen in verschillende onderdelen, vragen over de harmonie en theoretische muziekvragen, maar ook politieke vragen.” De quiz is gewonnen door Barbara Luijcks.

Minder zichtbaar
Dat de harmonie minder zichtbaar is maar achter de schermen wel bruist, blijkt uit de vele activiteiten in deze periode. Zowel het bestuur als de leden hopen dat ze in 2021 weer voor de schermen zichtbaar zijn. Een echte harmonie van Son en Breugel waar we trots op mogen zijn.