Logo mooisonenbreugel.nl
De spaarpaal die binnenkort op de Hendrik Venemanstraat wordt   | Fotonummer: 9c3361
De spaarpaal die binnenkort op de Hendrik Venemanstraat wordt (Foto: ©dorpsbelang Son en Breugel)
gemeente

Geld sparen met snelheidsmeterspaarpot in Hendrik Veenemanstraat

Son en Breugel - De fractie Dorpsbelang heeft bij het college van B&W een voorstel ingediend om een snelheidsmeterspaarpot te laten plaatsen in Son en Breugel. Met deze spaarpaal wordt goed rijgedrag beloond dat aan een goed doel wordt geschonken. Tussen 23 juni en 13 juli kan gemotoriseerd vervoer geld sparen door zich aan de maximum snelheid te houden. 

Redacteur: Emmy Grit

Binnen Son en Breugel zijn meerdere straten aanwezig waar plaatsing van deze spaarpaal denkbaar is. Toch heeft het college besloten dat de paal geplaatst wordt in de Hendrik Veenemanstraat in de periode tussen 23 juni en 13 juli. De keuze van deze straat is gebaseerd op een mix van omstandigheden, zoals een voldoende hoeveelheid dagelijkse gebruikers, zowel gemotoriseerd als fietsers.

Snelheidsmeting
De snelheidsmeter is eigendom van de provincie Noord-Brabant en daarom heeft ook de inbreng vanuit de provincie invloed op de locatiekeuze. De provincie adviseert de gemeente om de spaarpaal minimaal 30 meter van een zijweg te plaatsen. De situatie in de Hendrik Veenemanstraat voldoet hieraan. Verder vraagt de provincie om het effect te kunnen meten om vooraf een snelheidsmeting aan te leveren. “Van de situatie in de Hendrik Veenemanstraat is deze informatie voorhanden”, aldus het college in een schriftelijke reactie.

Link met verkeer
De opbrengst van de spaarpaal, met een maximum van 1.500 euro, wordt aan een goed doel geschonken. Drie ideeën zijn hiervoor aangedragen: donatie aan CLIP, bijdrage aan de autoloze schooldag van de Jeugdgemeenteraad en een bijdrage aan verkeersveilige speelvoorziening in het centrum. Het college geeft er de voorkeur aan om een doel aan de snelheidsmeterspaarpot te verbinden dat een directe link heeft met verkeer en verkeersveiligheid en vindt het belangrijk om de jeugd te betrekken.

Verkeersveilige speelvoorziening
De autoloze schooldag en een veilige speelvoorziening in het centrum voldoen aan deze voorwaarde. Vooralsnog is het niet bekend of er voor een autoloze schooldag (extra) kosten gemaakt moeten worden. Het college overlegt met de Jeugdgemeenteraad om de opbrengst te bestemmen voor verkeersveilige speelvoorziening.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>