Bomen die eerder al gekapt zijn voor de nieuwbouw aan de IJssellaan
Bomen die eerder al gekapt zijn voor de nieuwbouw aan de IJssellaan Foto: Wil Feijen

Door pech nog minder bomen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Op het terrein van het nieuwbouwproject aan de IJssellaan in De Gentiaan zijn al veel bomen gekapt. Dit gebeurde met de vereiste kapvergunning, ondanks enkele bezwaren hiertegen van omwonenden. De groene oase is hierdoor behoorlijk uitgedund. Echter, nu blijken er nog meer bomen te moeten sneuvelen. Ondanks dat het uitgangspunt bij de realisatie van het project was om zoveel als mogelijk bestaand groen te behouden, is de werkelijkheid nu toch anders.

Redacteur: Adrie Neervoort

“In dit project hebben we veel ‘pech’. Er blijken nu twaalf bomen extra gekapt te moeten worden. Zowel de projectontwikkelaar als de gemeente vinden het verwijderen van de bomen erg jammer. Het is technisch niet mogelijk om ze te behouden. De bomen zouden een gevaar vormen omdat hun wortelpakketten door graafwerkzaamheden zodanig worden aangetast dat ze bij een lichte storm al kunnen omvallen”, vertelt verantwoordelijk wethouder Boersma. Tevens geeft de wethouder aan dat de omwonenden inmiddels hierover zijn geïnformeerd.

Twaalf bomen
Op dit moment staan er nog een kleine veertig bomen op het bouwterrein; daarvan verdwijnen er nu nog eens twaalf. Eerder werden er door de afgegeven vergunning al tientallen bomen gekapt. De doelstelling van de gemeente om in dit project zoveel als mogelijk groen te behouden, krijgt nu wel een heel ander resultaat.