Logo mooisonenbreugel.nl
Door gezamenlijk inkopen wordt verduurzamen van de woning betaalbaar   | Fotonummer: a5e4c3
Door gezamenlijk inkopen wordt verduurzamen van de woning betaalbaar (Foto: Pixabay.com)
gemeente

Gezamenlijke inkoop maakt verduurzamen betaalbaar

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel roept het al een tijdje: ‘Wat we doen is groen’. En het blijft niet alleen bij roepen. Zo zijn er al diverse initiatieven ontwikkeld door de gemeente om hier ook een praktische invulling aan te geven.

Redacteur: Adrie Neervoort

Vanaf 27 mei kunnen de inwoners van Son en Breugel met een grondgebonden koopwoning zich inschrijven voor een grootschalige inkoopactie voor de verduurzaming van hun woning. De gemeente werkt daarin samen met de commerciële instelling Winst Uit Je Woning, die de inkoop voor duurzame producten bundelt en zo tegen een gereduceerde prijs met goede voorwaarden kan inkopen. Groot voordeel hierbij is volgens Winst Uit Je Woning dat zij het aanspreekpunt zijn en blijven tijdens de werkzaamheden om de woning te verduurzamen.

Samenwerking
Wethouder Van Liempd van Son en Breugel is blij met de samenwerking en gelooft dat hierdoor weer meer inwoners van Son en Breugel hun huis zullen verduurzamen. Sinds de start op 27 mei staat het aantal aanmeldingen al op bijna tweehonderd.

Aansluiten
Door gezamenlijk in te kopen op ondermeer zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatieglas en het waterzijdig inregelen van cv-installaties, is het verduurzamen van de woning betaalbaar. Een sterk punt hierbij is dat gezamenlijk ook kan betekenen dat er aangesloten kan worden bij deelnemers uit andere gemeentes waardoor een scherpe prijs bedongen kan worden.

Veiling
De prijzen worden via een ‘veiling’ uitonderhandeld. Het mooie is dat ook lokale ondernemingen die het product kunnen leveren deel kunnen nemen aan de veiling. Volgens de wethouder heeft een lokale ondernemer in zijn of haar regio zelfs een betere uitgangspositie.

Meer subsidie
Daar komt bij dat voor isolatiemaatregelen op dit moment niet 20% maar zelfs 30% subsidie beschikbaar is”, aldus wethouder Paul van Liempd. Alle woningeigenaren met een eigen dak in Son en Breugel kunnen zich tot 13 juli 2020 vrijblijvend inschrijven voor deze inkoopactie op www.winstuitjewoning.nl.

Energielasten verlagen
De gemeente wil met dit initiatief woningeigenaren helpen de energielasten te verlagen én de CO-uitstoot terug te dringen. Later dit jaar krijgen alle eigenaren van koopwoningen in Son en Breugel nog een voucher waarmee gratis producten kunnen worden aangeschaft tot een waarde van 70 euro. Denk daarbij aan tochtstrips en ledlampen.

SonEnergieScan
Als extra actie betaalt de gemeente voor veertig dorpsgenoten de toch al populaire SonEnergieScan. In een uitgebreid keukentafelgesprek maakt de energiecoach samen met deze dorpsgenoten een rondgang door hun woning en meten ze waar eventueel warmte weglekt. Op basis van het gesprek krijgt de bewoner concrete adviezen, die ze bespreken in een tweede afspraak. Vervolgens kan men zelf aan de slag. De kosten hiervoor zijn normaal 75 euro, maar voor de eerste 40 aanmelders bij SonEnergie dus helemaal gratis. Ga voor meer informatie naar info@sonenergie.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>