Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: ede729
Foto: Ingezonden
gemeente

Gemeente Son en Breugel moet komende drie jaar fors bezuinigen

Son en Breugel - Sluit de gemeente Son en Breugel 2020 nog af met een positief resultaat van bijna 2 miljoen, waarbij de grondverkoop een zeer gunstige invloed had? De toekomst laat een tekort zien van meer dan 1 miljoen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Daarom moet de gemeente binnen drie jaar minimaal 1 miljoen aan bezuinigingen doorvoeren. De gemeenteraad mag daarbij keuzes maken; hiervoor heeft het college al een lijst met een twintigtal posten in kaart gebracht waarop mogelijk bezuinigd zou kunnen worden.

Onderhoudsniveau
Zo kan er bezuinigd worden door het onderhoudsniveau van de trottoirs anders uit te voeren, niet door te vernieuwen maar door tegels recht te leggen, het onderhoud aan de speeltuinen te minimaliseren en geen nieuwe materialen meer aan te schaffen, de fontein in de vijver aan de Europalaan uit te zetten, stoppen met plantenbakken in het centrum, korten op muzieksubsidies en het sluiten van het hertenkamp. Bezuinigingen die direct zichtbaar en merkbaar zullen worden in het dagelijkse leven in Son en Breugel.

Andere manier 
Ook op CMD moet bezuinigd gaan worden. Wethouder Van Liempd denkt dat dit kan door op een andere manier te gaan werken. Dit was ook het advies van het onderzoeksbureau dat de tekorten op het CMD onderzocht. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit volgens de wethouder.

Vooruitgeschoven
Opvallend is dat ook de plannen voor een eventuele nieuwbouw van buurthuis De Braecklant vooruitgeschoven worden. Nieuwe huisvesting is nog niet uit beeld, maar wordt even geparkeerd om de begroting te ontlasten. Wel zal er extra onderhoud moeten worden gepleegd aan het gebouw; hierbij worden geen bedragen genoemd. Ook de leegstand van de ruimtes onder de nieuwe vleugel van het gemeentehuis worden niet opgevoerd als een kans om meer opbrengsten te genereren, terwijl dit wel gedaan wordt voor extra opbrengsten van buitenreclame; daar verwacht het college hogere opbrengsten.

Offers brengen
Bezuinigen vraagt om offers. Het college geeft een voorstel van posten waarbij dit mogelijk zou zijn. Het zijn posten waarop structureel een voordeel te behalen is. Het afstoten van zaken die structureel geld kosten, zit ook in deze voorstellen, maar het eenmalig binnenhalen van het bedrag door verkoop van gemeentelijk bezit ontbreekt. Zo is de gemeente eigenaar van vier panden die op dit moment worden verhuurd.

Financiële tegenvallers
Hoewel er verschillende posten zijn waarop bezuinigd kan worden is het maar de vraag of de bezuinigingen ook de financiële tegenvallers op kunnen vangen die het coronavirus en de maatregelen daarvoor veroorzaken. “De effecten zijn niet te voorspellen”, aldus wethouder Boersma. Wel denkt hij dat de gemeente Son en Breugel net als veel andere gemeentes in de problemen kan komen door de huidige crisis. “Maar dan hebben we het over een landelijk probleem en ik verwacht dat de landelijke overheid met steunmaatregelen zal komen.”

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>