Luana (m) met haar moeder (l) ontvangt van Marieke (r) een cadeautje
Luana (m) met haar moeder (l) ontvangt van Marieke (r) een cadeautje Foto: MooiSonenBreugel

Jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet

Algemeen Jeugd

Son en Breugel - De 48 jonge mantelzorgers die ingeschreven staan in de gemeente Son en Breugel zijn woensdag 3 en donderdag 4 juni door Marieke Schoenmakers, jongerenwerker LEVgroep met jonge mantelzorgers in het takenpakket, met hulp van haar collega’s in het zonnetje gezet. De jongeren tussen 8 en 18 jaar zorgen voor of verzorgen een ziek gezinslid. In de ‘Week van de Jonge Mantelzorgers’ die van 1 tot 7 juni werd gehouden, ontvingen deze jongeren uit handen van Marieke een cadeaubon van boek- en kantoorhandel De Traverse en een stempelkaart van De Dames ijssalon en chocolaterie.

Redacteur: Emmy Grit

De afgelopen maanden lagen de activiteiten stil maar online is er wel contact geweest. Mede omdat het nu zo’n rare tijd is, wilden de jongerenwerkers de jongens en meiden graag zien. Daarom besloten ze om de meeste jongeren thuis een bezoek te brengen.

Twee jonge mantelzorgers
De twaalfjarige Luana en de dertienjarige Luc zijn twee van de 48 jongeren die bij de LEVgroep Son en Breugel bekend zijn en in het zonnetje werden gezet. Luana helpt en ondersteunt haar moeder; Luc is mantelzorger voor zijn negenjarige broertje. Beiden hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat ze eigenlijk nog niet zouden moeten hebben op hun jonge leeftijd. Doordat de jonge mantelzorgers enigszins beperkt worden in hun doen en laten, kunnen ze niet opgroeien zoals hun leeftijdsgenootjes. Het ‘kind zijn’ wordt door de zorg voor een ziek of hulpbehoevend gezinslid naar de achtergrond gezet.

Moeder
Maura, de moeder van Luana, heeft diabetes type 1. Regelmatig krijgt zij een hypo, een te lage bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt ze ernstig beperkt, waardoor Luana bijspringt en haar helpt met bijvoorbeeld het geven van een glas cola, zodat haar suikerspiegel weer omhooggaat. Door haar ziekte is haar moeder niet altijd in staat om voor haar andere dochters van 5 en 10 jaar te zorgen. Luana springt dan bij: “Ik help met het huiswerk maken, breng ze naar bed en vang ze op als mijn moeder er even niet is.” Luana maakt zich ook vaak zorgen als haar moeder later thuiskomt dan ze heeft aangegeven. “Ik ben dan bang dat ze een hypo krijgt.”

Broertje
Jessey, het broertje van Luc, heeft tekenen van ADD, een verstandelijke beperking, taal- en spellingsachterstand en heeft een laag iq. Luc helpt zijn broertje met rekenen, taal en spelling: “Jessey kan zo maar boos worden als hij iets niet begrijpt. Ik probeer dan altijd om hem weer rustig te krijgen. Ik leg hem alles rustig uit, soms wel meerdere keren; hierdoor lijkt het alsof hij minder boze buien krijgt. Doordat ik veel met hem bezig ben, kan ik niet altijd met mijn vriendjes afspreken.”

Jongerencentrum
Speciaal voor de jonge mantelzorgers (van 8 tot 18 jaar) heeft LEVgroep Son en Breugel het project ‘Jonge Mantelzorgers’ jaren geleden opgezet. Marieke vertelt hierover: “Bij ons kunnen ze even de gezinssituatie loslaten en zich even kind voelen en hun hoofd leegmaken zonder dat ze de zorg hebben over hun gezinslid. De jongens en meisjes die naar speciale middagen en avonden in Jongerencentrum Chill Out komen, zijn vaak met lotgenoten onder elkaar. We bieden een activiteit aan, maar ze mogen ook bij ons tv kijken. Maar we gaan ook met elkaar, wie dit wil, in gesprek over hoe het gaat. Voor de jongeren is het praten met lotgenoten makkelijker dan met hun eigen vrienden.” Naast de bijeenkomsten in Chill Out organiseren de jongerenwerkers voor deze jongeren ook met regelmaat iets buitenshuis; een uitstapje, zoals bowlen of boksen.

Educatieve film
Marieke heeft al enkele jaren de wens om een educatieve film te maken over jonge mantelzorgers uit Son en Breugel. “Ik wil deze film maken om aan leeftijdsgenoten te laten zien wat voor impact het heeft als kinderen ondersteuning geven in de zorg aan een gezinslid. Ieder kind of jeugdige heeft een eigen verhaal en ieder kind helpt en ondersteunt op een andere manier. Wat overeenkomt is dat ze allemaal een stap terugdoen en anderen op de eerste plaats zetten. Dit is voor de jonge mantelzorger vanzelfsprekend maar dat is het eigenlijk niet. Daarom worden ze tijdens deze week extra in het zonnetje gezet.” Het ziet er naar uit dat de film er gaat komen. Beide gezinnen hebben aangegeven hieraan mee te willen werken.

Oproep
Mocht jij na het lezen van dit verhaal jouw zoon, dochter of een andere jeugdige Son en Breugelnaar hierin herkennen, neem dan contact op met Marieke Schoenmakers en meld diegene aan als jonge mantelzorger. Opgeven kan via 06-10853842 of via marieke.schoenmakers@levgroep.nl.

Marieke overhandigt Luc zijn cadeautje