Marieke overhandigt Toos (m) en Jeanne (r) een bos bloemen
Marieke overhandigt Toos (m) en Jeanne (r) een bos bloemen Foto: Wil Feijen

Huiskamerproject LEVgroep bestaat tien jaar

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Tien jaar geleden is onder de vlag van de LEVgroep Son en Breugel het Huiskamerproject opgezet door een aantal vrijwilligers. Jeanne van Thiel is een van die vrijwilligers van het eerste uur. Door de veranderingen in de maatschappij en het sluiten van bejaardenhuizen kwamen veel oudere mensen eenzaam thuis te zitten. Er werd naar een manier gezocht hoe deze groep ondersteund zou kunnen worden: een praatje maken, samen koffiedrinken en activiteiten uitvoeren die voor hen mogelijk waren. Zo ontstond in Son en Breugel het Huiskamerproject.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Tien jaar geleden werd met dit project in De Bongerd in Breugel gestart. Na een aantal jaren zijn ze verhuisd naar De Boerderij. Iedere donderdagmorgen zijn ze daar actief. “We wilden heel graag dat er zoveel mogelijk oudere mensen gebruik van het Huiskamerproject konden maken. Daarom zijn we in 2017 ook in Son gestart”, vertelt een enthousiaste Jeanne. In Son mogen ze van het parochiehuis gebruik maken. Toos van de Laar is vanaf 2013 vrijwilliger, eerst in Breugel en nu coördineert zij de vrijwilligers in Son, terwijl Jeanne de coördinatie voor de vrijwilligers in Breugel op zich neemt. Toos vertelt: “Het is hier zo leuk vertoeven. We kunnen met de mensen een mooie wandeling maken door het Vroonhovenpark en lekker op een terrasje zitten. Je kunt zien dat de mensen het heel fijn vinden.”

Met elkaar bellen
Op 6 maart hebben de vrijwilligers vanwege het coronavirus moeten stoppen. Ze bellen de deelnemers regelmatig op en gaan, waar mogelijk, bij hen op bezoek. “We brengen ze soep en als er behoefte aan is dan doen we samen een spelletje. Het is voor de deelnemers in deze tijd erg belangrijk dat ze contact hebben met iemand die ze kennen”, aldus de twee vrijwilligers. Er worden allerlei mogelijkheden bedacht om het voor deze mensen een beetje leuk te maken. “Het mooie in deze tijd is dat de deelnemers onderling naar elkaar gaan bellen; ze missen het contact. Een van onze deelnemers is een mevrouw van 96 jaar oud. Zij heeft een dochter, die in Nieuw-Zeeland woont, en ze is bang om alleen dood te gaan. Zij is zo blij dat wij af en toe een praatje komen maken.”

Feestje
Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum had de LEVgroep voor de vrijwilligers en de deelnemers graag een feestje willen geven. “Door de coronacrisis zit dit er niet in”, vertelt Marieke Schoenmakers van de LEVgroep, coördinator van diverse werksoorten en projecten in Son en Breugel. Jeanne en Toos worden door Marieke in de bloemetjes gezet voor hun inzet bij het Huiskamerproject. “Het was eigenlijk de bedoeling om tijdens dat feestje leuke filmpjes aan de deelnemers en de vrijwilligers te laten zien, maar dit kan dus helaas niet”, aldus Jeanne.

Aanmelden
De meeste vrijwilligers hebben geen baan, maar doen nog wel ander vrijwilligerswerk. Vaak hebben ze een ‘zwak’ voor oudere mensen en zijn ze goed in het organiseren van activiteiten. “We hebben de ruimte en we hebben hele leuke vrijwilligers”, aldus Toos. Oudere mensen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan wat gezelschap kunnen zich aanmelden bij Marieke.schoenmakers@levgroep.nl. Aanmelden kan ook via de huisarts, praktijkondersteuner van Berkenstaete of CMD. De aanmeldingen worden teruggekoppeld naar de LEVgroep, waarna Toos of Jeanne contact opneemt. De coördinatoren komen altijd eerst kennismaken, omdat ze begrijpen dat mensen het eng kunnen vinden om een eerste keer met iemand die ze niet kennen te praten. “Er mag altijd een bekende bij dat gesprek aanwezig zijn. We kunnen zelfs het vervoer regelen. Het is in deze tijd erg belangrijk om in contact te blijven met elkaar”, sluiten de twee dames af.