Wilma Vogels
Wilma Vogels Foto: Wil Feijen

Een dorpeling die de schouders eronder zet

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Door haar werk bij de gemeente Son en Breugel had Wilma Vogels een groot netwerk om zich heen. De vele mensen die ze in de loop der jaren leerde kennen, zorgden er mede voor dat ze in Son en Breugel kwam wonen. Tevens waren deze contacten fijn bij het organiseren van grootse evenementen in ons dorp. Wilma vertelt enthousiast wat ze op touw heeft kunnen zetten én gaat zetten.

Geschreven door: Marion Swinkels

Wilma volgde de opleiding Communicatie. In 2010 ging ze bij de gemeente Son en Breugel aan het werk en viel met haar neus in de boter. Wilma: "Als ambtenaar kon ik hier mijn talenten benutten. Het was een fijne werkplek waar ik tot 2019 heb gewerkt. Sinds november vorig jaar ben ik in de gemeente Geldrop-Mierlo aan het werk gegaan. Het is een grotere gemeente met een andere problematiek en toch net weer een andere kijk op zaken. Dit was een mooie kans om op mijn 56e een nieuwe uitdaging aan te gaan."

Nieuwkomersfietstocht
Woonachtig in Eindhoven begon ze het dorpse, wat ze vanuit haar jeugd in Best gewend was, steeds meer te waarderen. Son en Breugel was voor haar, door haar werk, inmiddels bekend terrein en toen ze acht jaar geleden in het Sonniuspark haar nieuwe huis met uitzicht op het water kon betrekken, was ze de koning te rijk. Als nieuwe bewoner miste ze een soort informele kennismaking met andere nieuwe inwoners. Daarom zette ze de nieuwkomersfietstocht op. In de weekenden stippelde ze een mooie route uit om de buurt in en rondom het dorp te verkennen. Afgelopen jaar was de achtste editie en waren er 140 deelnemers. Uiteindelijk kon het door de extreem hoge temperaturen helaas niet doorgaan.

Vieren en herdenken
Met de bevrijdingsfeesten die in september 2019 in Son en Breugel gevierd werden, was Wilma in 2017 al bezig. Ze is toen naar de Veteranendag in Apeldoorn gegaan en heeft daar de Luchtmachtkapel geboekt. Bij dit evenement was ze de projectleider: "Alle ideeën kwamen bij mij binnen en ik zorgde dat de radertjes gingen draaien. De regelgeving, sponsors, alles afstemmen op tijd en plaats en het allerbelangrijkste: mensen verbinden. Zo ontstonden dan weer nieuwe plannen, zodat uiteindelijk een heel weekend het podium op het Kerkplein gevuld was. Met de heemkundekring kwamen er lespakketten voor de scholen. De herdenking, de militaire colonne door het dorp, het werd echt door jong en oud gedragen en gevierd."

Draagvlak
Als een idee goed is, krijg je draagvlak, weet Wilma. Zo zat ze in 2016 in de commissie Teamwerving voor 'SamenLoop voor Hoop'. "Het was een geweldig evenement", blikt ze terug. "En in 2021 gaan we op 5 en 6 juni weer een geweldige SamenLoop voor Hoop organiseren." Wilma licht een tipje van de sluier op: “De locatie rondom de vijver aan de Europalaan wordt zeker heel sfeervol.” De sportverenigingen worden meer betrokken en naast de KinderLoop komen er meerdere initiatieven. Het doel is zeker hetzelfde als in 2016, maar het krijgt een andere dimensie. "Het begint al te zoemen onder de mensen", merkt Wilma. "Een goed begin!"

Adrenalinestoot
In 2017 kwam de vraag of we honderd jongeren van Up with People een week in ons dorp konden ontvangen. Deze groep had na een zes weken durende training een show voorbereid waarmee ze over de wereld trokken. Gedurende een half jaar gingen ze wekelijks naar een ander land waar ze in een gastgezin verbleven, van de cultuur proefden, scholen bezochten, vrijwilligerswerk deden en hun voorstelling speelden. Wilma zag de organisatie hiervan als een geweldige uitdaging. Ze regelde gastgezinnen, activiteiten, accommodaties en deed de briefing. Met zelf twee gastmeisjes in huis, kreeg ze daarna veel waardering en lovende reacties. "Die adrenalinestoot als het een succes wordt, daar doe je het voor", is haar conclusie.