Nancy in de Sonse Haven (archieffoto)
Nancy in de Sonse Haven (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Update: Veertien dagen op een vlot; een bizar avontuur

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Een fantastisch, bizar avontuur, zo blikt de Son en Breugelse Nancy van Heeswijk terug op haar veertien dagen tellende tocht op een vlot die van ’s-Hertogenbosch naar Tilburg ging. De planning was om in veertien dagen veertien gemeentes aan te doen om aandacht te vragen voor rondvaartboot De Waterengel. Die veertien dagen heeft ze volgehouden, maar door hevige regenbuien en rukwinden heeft ze niet alle veertien gemeentes aan kunnen doen.

Redacteur: Emmy Grit

Nancy zette op 1 juni de eerste stap op het vlot en daar is ze de gehele reis niet meer vanaf gekomen. Samen met haar hond Guus verbleef zij op het vlot dat voorzien was van twee tentjes, een mobiel toilet en een gezellige zithoek met een partytent daarboven. Met behulp van een buitenboordmotor achterop en een klein bootje vooraan werd het vlot voortgeduwd en -getrokken en van de ene aanlegplek naar de andere gevaren. Op iedere aanlegplaats ontmoette ze weer andere mensen. Op maandag 8 juni kwam ze aan in de Sonse Haven en zondag 14 juni in Tilburg, haar laatste halte.

Veel mensen ontmoet
Nancy: “Het was een fantastische ervaring, met name omdat ik iedere dag veel positief ingestelde mensen heb ontmoet. Van grappig tot emotioneel, van een prachtig verhaal van een pastoor tot een jong meisje dat flessen heeft ingezameld en het statiegeld heeft gedoneerd.” Aan iedere gemeente waar Nancy heeft aangemeerd heeft zij mooie herinneringen overgehouden. “Helaas moesten we een aantal dagen langer op één plek blijven liggen omdat het te gevaarlijk was om door te varen; de rukwinden en hevige regenbuien lieten het niet toe. Voor onze eigen veiligheid hebben we keuzes moeten maken en hierdoor konden wij niet in alle gemeentes aanmeren.

Niet voor niets
Het verblijf op het vlot was niet voor niets. Met deze ludieke actie wilde Nancy aandacht vragen voor De Waterengel. In september wil ze met deze rondvaartboot gaan varen voor zorginstellingen. De uitbraak van het coronavirus dreigde roet in het eten te gooien; de laatste loodjes van in totaal 25.000 euro leken niet haalbaar te zijn. Anderhalve week voor het vertrek riep ze hardop dat ‘het niet zo wil vlotten’ met de rondvaartboot, waarmee tegelijkertijd deze actie was geboren.

Doneren
Tijdens de tocht konden mensen geld doneren. Des te verder Nancy op haar route kwam, des te meer donaties er binnenkwamen. Op de laatste dag in Tilburg stond de teller inmiddels op 19.000 euro. Nancy hoopt dat het bedrag nog hoger wordt, omdat de actie via crowdfunding www.voordekunst.nl/projecten/10536 nog twee weken duurt. Doneren is ook nog steeds mogelijk via Facebookpagina De Waterengel en via stichtinggvo.nl. Daar kan ieder bedrag met de speciale knop gedoneerd worden. “Maar er kan ook materiaal gesponsord worden dat nodig is voor de rondvaartboot. Zo is er een bedrijf dat het hang- en sluitwerk wil sponsoren; dat scheelt natuurlijk ook weer. Verder lopen er op dit moment nog verschillende acties waarvan de opbrengst ook voor De Waterengel is. Dat geeft een heel warm gevoel”, vertelt ze trots.

Burgemeester Gaillard op 8 juni op bezoek bij Nancy in De Sonse Haven (archieffoto)