Logo mooisonenbreugel.nl
Fontein in volle glorie   | Fotonummer: f1c344
Fontein in volle glorie (Foto: MooiSonenBreugel )

Verhogen OZB als redmiddel voor sluitende begroting

Son en Breugel - De voorgestelde lijst met bezuinigingen van het college van B&W is door de gemeenteraad van tafel geveegd. Het leken vooraf al bijzondere onderwerpen om op te bezuinigen. Zo was het stilleggen van de fontein in de vijver aan de Europalaan een optie om te bezuinigen. De fontein, waarvan de renovatie 15.000 euro heeft gekost en die lang heeft geduurd, werd in mei 2019 weer in gebruik genomen. Maar ook het sluiten van het hertenkamp werd als serieuze optie voorgesteld. Het hertenkamp is recentelijk opgeknapt en onder andere voorzien van een geheel nieuwe omheining.

Redacteur: Adrie Neervoort

Toch stonden deze voorbeelden als serieuze voorstellen om te bezuinigen op een lijst. Een lijst die het college op verzoek van de raad had samengesteld.

Bezuinigen
Tijdens een digitale bijeenkomst van de gemeenteraad waarin de voorgestelde bezuinigingen werden besproken, was één ding duidelijk volgens de raad: de lokale voorzieningen zijn het laatste waarop bezuinigd zou moeten worden. Dus blijft de fontein vrolijk spuiten en kunnen we de komende jaren nog steeds naar het hertenkamp als het aan de raad ligt.

Opdracht
De opdracht aan de raad is om bezuinigingen door te voeren. Die zijn nodig om een tekort van 1 miljoen euro in het sociaal domein te dichten. Alle partijen in de gemeenteraad waren het er over eens waarop niet bezuinigd moest worden, maar waarop wel, daar was geen eensgezindheid over.

Verhoging OZB
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) vindt dat de burgers wel op een andere manier kunnen bijdragen aan het oplossen van het tekort, namelijk door een verhoging van de OZB (onroerendezaakbelasting). Hij wordt daarin gesteund door Camille Limpens (CDA) die de verhoging als goed aanvullend middel ziet om de begroting sluitend te krijgen. Camille: “We willen als gemeenschap heel veel. Dat zullen we dus gezamenlijk moeten opbrengen. Wat ons betreft dragen de sterkste schouders een hoger bedrag dan degenen die het minder goed hebben.”

Gemakkelijk
Coalitiegenoot Dorpsvisie vindt het wel heel gemakkelijk om alleen naar een verhoging van de OZB te kijken. Jelle de Jong (Dorpsvisie) ziet een verhoging als een van de middelen naast alle andere bezuinigingen die nodig zijn. Jelle: “De faciliteiten die wij in het dorp hebben, moeten natuurlijk wel door ons allemaal betaald worden.”

Geldverslindende projecten
Elly Brocken (Dorpsbelang) verweet het college, als oppositiepartij, dat zij met de vinger wijzen naar de burger zonder de hand in eigen boezem te steken. Als het om bezuinigingen gaat, is het vreemd dat ‘geldverslindende projecten wel gewoon doorgaan’. Daarmee bedoelt zij de grote projecten zoals Breugel Bruist en het nieuwe Dorpshuis. Nieuwe projecten zoals Breugel Bruist en het Dorpshuis staan niet ter discussie volgens Camille Limpens. Terwijl De Boerderij geheel zal worden gerenoveerd, lijkt buurthuis Braecklant het kind van de rekening te worden en moet nog langer wachten op nieuwbouw.

Nodige discussie
De vraag hoe de 1 miljoen aan bezuinigingen zal worden onderbouwd, ligt dus bij de raad. Zij hebben de opdracht gekregen om de bezuiniging van 1 miljoen euro in de begroting te benoemen. Een taak die met de huidige tegenstellingen in de raad mogelijk tot de nodige discussies zal leiden.

Reserves
Volgens Kees Vortman (VVD) is de tijd van financieel flierefluiten echt voorbij. Hij herinnerde zijn mederaadsleden er nog even aan dat bij het begin van de huidige coalitie er 6 miljoen aan reserves was; dat zal in 2023 gedaald zijn naar 2 miljoen, zoals het zich nu laat aanzien.

Waarschuwing
Vorig jaar kreeg de gemeente Son en Breugel al een waarschuwing van de provincie dat de bezuinigingen in de begroting op bijvoorbeeld zorg beter onderbouwd moesten worden. Alleen een OZB-verhoging zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de provincie tevreden te stellen.

Vervolg
Het vervolg op deze interessante discussie staat gepland op donderdag 2 juli tijdens de raadsvergadering.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>