Logo mooisonenbreugel.nl
Zien we komend jaar dit beeld nog? Of wordt dit anders ingevuld? (archieffoto)   | Fotonummer: 0da63b
Zien we komend jaar dit beeld nog? Of wordt dit anders ingevuld? (archieffoto) (Foto: Wil Feijen)
carnaval

Doen wat wel kan

Son en Breugel - Verschillende commissies van carnavalsvereniging De Krutjesrapers zijn achter de schermen bezig met de voorbereiding voor het komende carnavalsseizoen. Vooralsnog denkt het bestuur na om op zaterdag 14 november de nieuwe Prins te gaan onthullen en dat daarna alle andere activiteiten die op de carnavalsagenda staan, ook door kunnen gaan. Alleen vanwege het coronavirus gaat het net even iets anders dan de voorgaande jaren.

Redacteur: Emmy Grit

Jasper van Zuuren, voorzitter van CV De Krutjesrapers, vertelt: “De focus ligt duidelijk op wat er wel mogelijk is en doen wat wel kan. We weten dat aankomend jaar anders gaat worden dan de voorgaande jaren. Met alle geldende maatregelen willen we het carnaval wel verantwoord door laten gaan. Waarschijnlijk worden activiteiten anders ingevuld.”

Mogelijkheden
Jaarlijks wordt na carnaval door de vereniging met de verschillende commissie geëvalueerd. Jasper: “Dat is dit jaar vanwege het coronavirus vooral online gebeurd en daarmee zijn we toch bezig met het komende jaar.” Inmiddels zijn er ook al gesprekken geweest tussen de gemeente, Bert-Jan en Stephany Leermakers van Café-Restaurant De Zwaan en het bestuur van de carnavalsvereniging. Samen wordt naar de beste en veiligste mogelijkheden gekeken. Wordt er een grote tent geplaatst op het Kerkplein? Hoeveel mensen mogen daar tegelijkertijd aanwezig zijn? Moet iedereen plaatsnemen aan een tafel? Hoe kan de optocht plaats vinden? Genoeg vragen waarop de antwoorden op dit moment nog onduidelijk zijn, maar wel worden meegenomen in de voorbereiding van het komend seizoen. Alhoewel het bestuur niet weet welke richtlijnen er op dat moment gelden, wordt rekening gehouden met een vijftal scenario’s, waarbij de anderhalve meter afstand een rode draad is bij alle activiteiten.

Scenario’s
Bij scenario 1 mag er geen carnaval gevierd worden vanwege de maatregelen die de regering heeft opgesteld. Bij scenario 2 gaat de vereniging ervan uit dat 100 tot 200 personen per activiteit aanwezig mogen zijn, met alle maatregelen die op dat moment gelden. Scenario 3 laat een bezoekersaantal van 1000 mensen per activiteit toe met inachtneming van de dan geldende maatregelen en bij scenario 4 wordt carnaval in de openlucht gehouden. Scenario 5 wordt carnaval zonder beperkingen. Jasper: “Realistisch is dat scenario 1 en 5 als de twee uitersten het minst waarschijnlijk zijn. Er blijven dan nog drie andere scenario’s over. En als je dan ervan uitgaat dat je naar de mogelijkheden kijkt en niet naar de onmogelijkheden, dan kan het toch een mooi carnavalsjaar worden, met alle richtlijnen die dan gelden. Mocht scenario 5 toegestaan zijn dan kunnen we altijd opschalen.”

Oplossingen zoeken
Voorbeelden die Jasper aanhaalt om het anders te doen dan voorgaande jaren, zijn onder andere het bekendmaken van de Prins, de zittingsavonden, de optocht, de sleuteloverdracht, de mis in de kerk en de beide koffietafels waaronder die bij het huwelijk van het boerenbruidspaar. De voorzitter: ”De bekendmaking van de Prins zou bijvoorbeeld in de buitenlucht plaats kunnen vinden. Voor de zittingsavonden is er de mogelijkheid dat er een mogelijkheid dat er meerdere zittingsavonden of -middagen ingepland worden. Minder publiek per keer maar wel zoveel mogelijk mensen de kans geven. En zo kunnen we voor alle activiteiten oplossingen zoeken.” Jasper is wel van mening dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van de richtlijnen vooral bij de inwoners van Son en Breugel ligt.

Bepalende stem

Met een serieuze blik, vertelt Jasper: “We kunnen het allemaal nog zo goed geregeld hebben, maar als blijkt dat de gezondheidssituatie het niet toelaat dan kan het hele feest niet doorgaan. De veiligheidsregio heeft altijd de bepalende stem hierin en kan het op de dag zelf nog afwijzen. Hier moeten wij wel serieus rekening mee houden. Wij hopen dan op begrip van onze leden, het publiek in Son en Breugel en alle betrokkenen. Tegen overmacht kun je je niet wapenen.”

Kansen
De coronacrisis laat zijn sporen na maar biedt ook kansen. “Je gaat op een andere manier kijken naar de mogelijkheden. Ondanks de eventuele beperkingen willen we toch een zo volwaardig mogelijk programma opzetten, waarbij we de anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen blijven garanderen. We hebben dan wel de hulp nodig van carnaval vierend Son en Breugel. We zullen het samen moeten doen!”, aldus Jasper.

Na de zomervakantie zal er een update van het aankomend carnavalsseizoen in DeMooiSonenBreugelKrant te lezen zijn.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>