Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Buurtbewoners De Vloed en het centrum tegen plannen van Zonhove

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De plannen voor de herontwikkeling van het terrein van Zonhove stuiten op groot verzet bij de omwonenden. Vrij plotseling heeft Zonhove het eigen oorspronkelijke plan voor de herontwikkeling gewijzigd en wil nu de ontsluiting en de toegang tot het terrein via een weg door het bos realiseren in plaats van de toegang via de Nieuwstraat. Daarmee zou tevens het Groenbeleidsplan van de gemeente geschonden worden. De buurtbewoners pleiten voor terugkeer naar het oorspronkelijke plan van Zonhove en hebben zelfs nog enkele verbeteringen bedacht.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Op 17 juni kwamen de omwonenden bij elkaar in het Vestzaktheater om de krachten te bundelen. Om te beginnen willen zij duidelijk maken dat zij geen bezwaar hebben tegen Zonhove en de zorg voor gehandicapten midden in het dorp en dragen hen zelfs een warm hart toe. Waar ze wel kritiek op hebben is enerzijds de manier waarop Zonhove de inspraak van de buurt organiseert en anderzijds op het nieuwbouwplan zelf.

Alternatief plan
Zonhove heeft een klankbordgroep in het leven geroepen en zelf bepaald dat er maximaal twee afgevaardigden per straat zitting in mogen nemen en dat deze afgevaardigden zelf de communicatie met de overige straatbewoners moeten zien te regelen. Er staan maar liefst 250 huizen in De Bontstraat en de twee afgevaardigden vinden het niet realistisch dat zij namens de hele straat kunnen spreken. Vandaar dat de omwonenden uit de diverse straten rondom het terrein gezamenlijk een alternatief plan hebben bedacht; zij verwachten dat zowel de gemeente als ook de bestuurder van Zonhove serieus naar dit plan gaan kijken.

Voorkomen
Het plan komt erop neer dat de buurt niet extra zal worden belast, niet gedurende de geplande zeven jaar voor de nieuwbouw en ook niet structureel na de oplevering. Dit kan relatief eenvoudig worden bereikt door het behoud van de huidige toegang via de Nieuwstraat in plaats van een nieuwe ontsluiting dwars door het bos. Het bezwaar van Zonhove tegen deze optie is een ongewenste vermenging van bouwverkeer/leveranciers met het schoolverkeer van de Emiliusschool, hetgeen de omwonenden volledig begrijpen en ondersteunen. Een dergelijke ongewenste en gevaarlijke verkeerssituatie is vrij makkelijk te voorkomen door de weg naar de school (en de daarbij horende parkeerplaatsen) met een groenafscheiding af te zonderen van het overige verkeer van Zonhove zelf.

De voordelen van het alternatieve plan zijn:

  • Het bos blijft bestaan
  • Geen extra kap van bomen op het terrein
  • Het rolstoelpad blijft behouden
  • Het verkeer gaat zoals dit altijd is geweest via de Nieuwstraat die daar ook voor is ingericht
  • Geen zwaar verkeer door De Bontstraat, Antoon van de Venstraat, Zandstraat en Larikslaan. Deze straten zijn hebben verkeersdrukte vanwege fiets- en looproutes van leerlingen van middelbare scholen en basisscholen en zijn vanwege de vele zijstraten en korte bochten totaal ongeschikt voor bouwverkeer.
  • Geen overlast in de wijk gedurende de zeven jaar van de verbouwing.
  • Geen onveilige verkeerssituatie rondom de Emiliusschool.

Digitale bijeenkomst
De buurtbewoners maken zich zorgen over de gang van zaken en eisen in het kader van burgerparticipatie serieus genomen te worden door Zonhove en door de gemeente. Ze zijn van mening dat de gemeente dit belangrijke onderwerp niet over moet laten aan Zonhove en als gemeente zelf een actieve rol dient te spelen in het besluitvormingsproces. Tijdens de livestream op 23 juni, samen met de zorginstelling en de gemeente, hebben zij dit naar voren gebracht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met buurtbewonershetcentrum@gmail.com.