Logo mooisonenbreugel.nl
Lisette Veeneman voor 'Henk's home' (archieffoto)   | Fotonummer: d1893e
Lisette Veeneman voor 'Henk's home' (archieffoto) (Foto: Wil Feijen)

Plaquette eert Henk Veeneman

Son en Breugel - ‘Zit niet in over mij’, staat op de bronzen herdenkingsplaquette die Lisette en Arny, dochters van Henk Veeneman maandag 6 juli om 19.00 uur onthullen. Samen met hun kinderen en kleinkinderen. De gedenkplaat is aangebracht bij de voordeur van Henk’s Home, het vroegere huis van het gezin Veeneman, aan – nu- de Hendrik Veenemanstraat.

´Zit niet in over mij´, schreef Henk Veeneman op een vloeipapiertje naar zijn gezin in Son en Breugel. Een kort, laatste briefje. Om een sjekkie gerold, en uit Kamp Vught gesmokkeld door een Philips-werknemer. Veeneman was door de Duitsers opgepakt, samen met zes andere burgemeesters uit Zuidoost-Brabant. Op 6 juli 1944 moesten die burgemeesters zich in Vught melden bij de hoogste Duitse autoriteit in Brabant. Omdat zij bleven weigeren dorpsgenoten aan te wijzen voor Duitse dwangarbeid. Ze werden gevangen gezet en later vanuit kamp Vught naar andere concentratiekampen overgebracht. Vijf van hen, onder wie Veeneman, stierven door ziekte of uitputting. Twee andere burgemeesters uit deze regio werden door de Duitsers doodgeschoten. Omdat ook zij weigerden mee te werken aan de Arbeidseinsatz. En tot het laatst bleven opkomen voor hun dorpsgenoten.

Omdat niet iedereen Henk´s Home associeert met Hendrik (Henk) Veeneman willen de initiatiefnemers dat verband leggen met de bronzen tekstplaat. En daarmee Henk Veeneman herdenken in het kader van 75 jaar Nationale Bevrijding.

De huidige bewoners van Henk’s Home, de familie Krahmer, stonden meteen open voor het idee voor de plaquette. “We vinden het belangrijk dat het verhaal van Veeneman wordt doorverteld en onthouden. En hopen dat de gedenkplaat daartoe zal bijdragen”, aldus Emiel Krahmer.

De sobere ceremonie zal worden opgeluisterd door een delegatie van Pro Honore et Virtute. Henk Veeneman is voorzitter van die harmonie geweest. Iedereen is welkom bij de onthulling, met in achtneming van de RIVM-richtlijnen. Belangstellenden worden verzocht zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen.

*De plaquette is mede mogelijk gemaakt door donaties van de veteranen in Son, de Lions Club en een aantal particulieren uit Son en Breugel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>