Logo mooisonenbreugel.nl
Lisette en haar kleinzoon onthullen de bronzen plaquette   | Fotonummer: d90020
Lisette en haar kleinzoon onthullen de bronzen plaquette (Foto: Wil Feijen)

Zit niet in over mij

Son en Breugel - Lisette, de jongste dochter van Henk Veeneman, heeft samen met haar kleinzoon Julian maandag 6 juli een bronzen herdenkingsplaquette onthuld. De plaquette is aangebracht bij de voordeur van Henk’s Home aan de Hendrik Veenemanstraat, het vroegere huis van het gezin Veeneman.

De woorden ‘Zit niet in over mij’, schreef Henk Veeneman in de oorlogsjaren op een vloeipapiertje naar zijn gezin in Son en Breugel. Een kort, laatste briefje. Om een sjekkie gerold, en uit Kamp Vught gesmokkeld door een Philips-werknemer. Veeneman was door de Duitsers opgepakt, samen met zes andere burgemeesters uit Zuidoost-Brabant. Op 6 juli 1944 moesten die burgemeesters zich in Vught melden bij de hoogste Duitse autoriteit in Brabant. Omdat zij bleven weigeren dorpsgenoten aan te wijzen voor Duitse dwangarbeid werden ze gevangengezet en later vanuit kamp Vught naar andere concentratiekampen overgebracht. Vijf van hen, onder wie Veeneman, stierven door ziekte of uitputting. Twee andere burgemeesters uit deze regio werden door de Duitsers doodgeschoten. Omdat ook zij weigerden mee te werken aan de Arbeidseinsatz.

De initiatiefnemers Joep Crolla en Ad van Etten wilden in het kader van 75 jaar Nationale Bevrijding met het onthullen van de plaquette Henk Veeneman herdenken. De oorspronkelijk datum was eerst 4 mei, maar door de maatregelen omtrent het coronavirus werd deze onthulling uitgesteld naar 6 juli. De plaquette is mede mogelijk gemaakt door donaties van de veteranen in Son, de Lions Club en een aantal particulieren uit Son en Breugel.

De onthulling werd muzikaal opgeluisterd door drie saxofoonspelers van Pro Honore et Virtute.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>