Bertine van den Boom en Frank
Bertine van den Boom en Frank Foto: Wil Feijen
Foto's

Een jubileum waar muziek in zit

Algemeen Muziek

Son en Breugel - De muzikale Lazy Sonnie-formule heeft de afgelopen vijf jaar vele internationale en lokale pareltjes voortgebracht in La Sonnerie in Son en Breugel. Soms binnen in de kapel, zoals zaterdag 4 juli, en soms buiten in de voor- of achtertuin. Telkens staat het uitgeklede maar pure geluid van een singer-songwriter centraal. Die breekbare en intieme optredens zorgen bij zowel de artiest als het publiek voor een intense akoestische beleving, die te vergelijken is met de MTV Unplugged-optredens van vroeger.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Voor het eerst in de geschiedenis was het publiek er zaterdag niet live bij aanwezig. In plaats hiervan had hoofdsponsor Foolen Audio & Light een karrevracht aan apparatuur en mensen uit de kast getrokken om het publiek toch via een livestream-verbinding te verwennen. Zaterdagmiddag reed er zelfs al een VW-camperbusje met megafoon door het dorp om de inwoners op te warmen voor deze unieke concertavond, die je vanuit je luie woonkamerstoel kon bekijken en beluisteren.

Interactief
Een jubileumconcert via internet kan stiekem nog verrassend interactief zijn dankzij dj Will Vermeulen en een rebus waarvoor tijdens de avond steeds hints werden weggegeven. De gelukkige winnaar uit Deurne ging er vandoor met de hoofdprijs: een geheel verzorgde overnachting bij Hotel La Sonnerie.

Lokale artiesten
Maar uiteindelijk draait het bij een Lazy Sonnie Night slechts om één ding: steengoeie muziek zonder poespas. Hiervoor kon de organisatie putten uit een keur aan lokale artiesten die de afgelopen vijf jaar al eens acte de présence hadden gegeven. Maar liefst dertien acts speelden akoestisch ieder twee nummers. Soms een solo-artiest met slechts een Spaanse gitaar, maar meestal in twee- of drietallen voor de muzikale omlijsting. Onze Sonse gitarist George Blanken had zelfs drie frisse zangeressen op de voorgrond die door de kapel galmden. Renate (16), Sil (16) en Elize (21) van GLOW Music Academy lieten duidelijk merken dat de jeugd de toekomst heeft met twee puike Top 40-covers.

De lat hoog leggen
Ze moesten opboksen tegen Patrick Meis die samen met Jan Schellekens en Addy Toa Tubun om 20.30 uur het spits hadden afgebeten. Met een relaxt en soulfull optreden hadden ze de lat direct erg hoog gelegd. Ankie Keultjes was in haar element achter de knoppen van het mengpaneel, maar deze geluidsvrouw heeft meer in haar mars. Zelf mocht ze als derde het podium bestijgen en haar Ierse klanken ten gehore brengen met ‘een vleugje Lenny Kuhr’.

Vertellende manier van zingen
Aansluitend kon Bertine van den Boom met begeleider Frank ons omarmen met haar versie van de breekbare BLØF-song, gevolgd door een cover van Ilse de Lange. Gesproken over jong talent: Evelien Sleegers wist vocaal te imponeren, zittend achter haar piano en onder begeleiding van Joost Egmond. Haar prachtige Engelstalige vertellende manier van zingen doet zelfs denken aan Norah Jones.

Variatie in muziek
Naast zangdocente en eigenaar van muziekschool Music Dock in Son en Breugel is Eva Wiselius inmiddels een gearriveerde artieste in ons dorp. Sinds kort vormt ze een duo met de goedlachse Ronald Boot op contrabas. Na het rustige nummer ‘Back to you’ toverde vooral de uptempo-song ‘Wagonwheel’ een glimlach op ieders gezicht. Onder de vakkundige begeleiding van Benjo Plandsoen, een andere zeer bekende muzikant uit ons dorp, gaven Erica van Dijk en Jenny Levitt een gestripte versie ten beste van ‘A Bed of Roses’ van Bonjovi en de geslaagde countrysong ‘Something Bad’.

Internationaal
Aansluitend had presentator Edwin Verlangen het voorrecht de negende act aan te kondigen; bijzonder omdat, naast de muzikanten Ruud Heijnsdijk en Rob Kersten, hijzelf deel uitmaakt van dit ensemble. Het bleek erg lastig de voetjes stil te houden op de rake klanken van Stevie Wonder en de Rolling Stones. Na deze oude rockers was het de beurt aan een YouTube-ster in wording: Maria Josey heeft in haar jonge leven zelfs al countryervaring opgedaan in Nashville Tennessee. Met eigen breekbare songs als ‘Live is a journey en All is uncertain’ klonk deze singer-songwriter erg volwassen en steady.

Gitaar
Als je wars bent van status en je gitaren zelf bouwt dan klinkt de Rhythm & Blues heerlijk rauw en ontstaat een eigen sound die gitaarvirtuoos Ernest van Aken zo kenmerkt. Deze vakman kreeg zelfs de kapel vol muzikanten stil toen hij de snaren voor hem liet zingen. Dat het venijn deze avond in de staart zat, was niet verwonderlijk; Franklin van den Tillaart wist met het voorlaatste solo-optreden indruk te maken. Ja ook hij wist raad met een gitaar, maar met het gevoelige ‘Lay your head on my pillow’ was sprake van het complete plaatje. Zijn tweede song van de tamelijk onbekende artiest Keb’ Mo’ was minstens van eenzelfde schoonheid.

Afsluiter
Aan zanger Peter van der Lubbe de schone taak om de dertiende en laatste slok te nemen van deze geslaagde muzikale cocktail in La Sonnerie. Samen met gitarist/zanger Pieter Verkooijen slaagde hij glansrijk in die missie. Met twee eigentijdse covers van de Canadese band ‘The Weekend’ en de ‘Temple Stone Pilots’ waren ze de waardige afsluiter van een even zo eigentijds evenement. Op naar het volgende lustrum waar muziek in zit.

Eva Wiselius en Ronald Boot
Jenny Levitt, Erica de Dijck en Benjo Plandsoen
Annelies Hilgerdenaar en Eric van de Ven
Evelien Sleegers en Joost Egmond
Annelies Hilgerdenaar en Eric van de Ven
Eva Wiselius en Ronald Boot
Jenny Levitt, Erica de Dijck en Benjo Plandsoen
Eva Wiselius
Eva Wiselius en Ronald Boot
Jenny Levitt, Erica de Dijck en Benjo Plandsoen
Bertine van den Boom en Frank
Evelien Sleegers en Joost Egmond
Afbeelding