De Japanse duizendknoop bij La Sonnerie aan de Sonse Beek
De Japanse duizendknoop bij La Sonnerie aan de Sonse Beek Foto: ©gemeente Son en Breugel

Japanse duizendknoop laat zich niet zomaar een kopje kleiner maken

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De exotische Japanse duizendknoop, die op ongeveer tien locaties in Son en Breugel groeit, is lastig te bestrijden. De van origine uit China, Taiwan en Korea afkomstige plant verspreidt zich vooral als er aan de wortels van de plant ‘gerommeld’ wordt. De plant gaat daardoor harder groeien en overwoekert de andere planten. De inheemse flora krijgt geen kans om goed te groeien, waardoor ook insecten en andere fauna in gevaar komen.

Redacteur: Emmy Grit
Foto's: gemeente Son en Breugel

De plant is voor veel gemeentes een doorn in het oog. Deze uitheemse plant moet ‘een kopje kleiner’ gemaakt worden en er is veel aan gelegen om dit op de juiste manier te doen. Maar hoe? Doordat de invasieve exoot dusdanig overheerst, is bestrijding toegestaan. Bram van ’t Hof, coördinator buitendienst bij de gemeente Son en Breugel, vertelt: “De plant is niet vruchtbaar en heeft geen natuurlijke verspreiding via zaden. De verspreiding vindt plaats via de wortels, net als bij bamboe. Dat is ook meteen de reden waarom het moeilijk is om deze plant te verwijderen uit het plantsoen.” De gemeente heeft de locaties waar de plant groeit in kaart gebracht en aangetekend op een plattegrond. Daar waar de plant overlast bezorgt, worden maatregelen getroffen. “We kunnen de plant niet makkelijk uit de grond halen, want het kost veel tijd om de wortels goed en zorgvuldig te verwijderen.”

Flora verstikt
Bram: “De plant groeit extreem als er een beschadiging wordt aangebracht aan de wortels, door bijvoorbeeld het doorsteken van de wortels. De plant overwoekert zijn omgeving waardoor de inheemse flora verstikt.” Veel gemeenten hebben geprobeerd de plant te verwijderen door deze elektrische schokken te geven, te verbranden, heet water te geven of zelfs gif in de stengels te injecteren; dit alles geeft niet het gewenste resultaat. Bram: “De enige oplossing is om de wortels diep uit te graven en ze door een specialistisch bedrijf af te laten voeren. Dat is dus specialistisch werk en daar zit een aardig kostenplaatje aan en daarna begint een twee jaar durende intensieve bestrijding van de plant”, aldus Bram.

Zorgvuldig afgraven
“In de eerste veertig centimeter van de grond zit tachtig procent van de wortels. Deze moeten zorgvuldig uitgegraven worden, de grond moet gefilterd worden en de wortels vernietigd door een gespecialiseerd bedrijf. In de Taylorstraat hebben we naast een huis de Japanse duizendknoop op deze manier weggehaald. De grond hebben we vervolgens ingezaaid met gras dat regelmatig gemaaid wordt. Hierdoor worden iedere keer de nieuwe scheuten weggemaaid, waardoor de resterende wortels in de grond uitgeput raken en de plant na ongeveer twee jaar verdwenen is. Dit is nu zichtbaar in de straat. Het is dus een kwestie van een lange adem”, vertelt Bram. De gemeente kiest er bewust voor om niet alle locaties aan te pakken. Bij La Sonnerie bijvoorbeeld groeit deze plant aan de waterkant van de Sonse beek en doet verder geen kwaad aan het plantsoen in de omgeving.

Serieus nemen
De plant is een woekeraar maar het is geen giftige plant en is dus niet gevaarlijk voor de mens. Bram: “Maar we moeten de plant wel serieus nemen. Daarom doen we ook een beroep op onze inwoners. Wie deze planten in openbaar groen ziet staan, wordt gevraagd dit te melden, zodat we onze plattegrond up-to-date kunnen houden. Als de plant onverhoopt weggehaald wordt door grondverzet, omdat die locatie voor een ander doeleind gebruikt gaat worden, dan weten we dat de bestrijding minimaal twee jaar in beslag neemt voordat er iets permanents met de grond gedaan kan worden. Alle tips zijn van harte welkom.”

De Taylorstraat waar de Japanse duizendknoop weggehaald is