Afbeelding

Lezerspodium: Helga en Marianne hulde voor de moed om uit DorpsVISIE te stappen

Algemeen

Son en Breugel - Ik mag wel zeggen Helga, uiteindelijk! Jouw ‘lijdensweg’ binnen de partij met het regime van Frenken, Heeren en De Jonge was niet mals. Jammer voor je broer dat hij moet achterblijven, maar hij zou misschien nog kunnen doorgaan als onafhankelijk wethouder. Dames, let wel op de valkuilen die nu voor jullie worden gespannen, laat je steeds goed adviseren.

Suggesties voor een financieel sterk(er) Son en Breugel
De coalitie heeft gemakshalve de burger alvast voorbereid op een aantal aanstaande financiële verhogingen. Laf en kortzichtig, de burger betaalt wel. Gemeente kijk eens naar alle mogelijkheden die er zijn zonder belastingverhoging. Er wordt een nieuw gemeentehuis gebouwd, kost miljoenen en dat voor een dorp met 17000 inwoners. Het zou u sieren als een aantal ambtenaren gaat bekijken wat niet echt nodig is en dat schrappen. Overigens, de onderste laag zou verhuurd worden, we merken daar echter weinig van. Wederom, geld weggooien. De gemeente heeft nog een aantal panden in eigendom, bij verkoop levert dat toch 1 miljoen, misschien wel 1,5 miljoen op. En dan de kerk, het nieuwe Dorpshuis. Jammer dat ook dat weer zo ‘uitgebreid’ begroot is.

In het referendum dat Helga en Marianne aankondigen, opteer ik voor een maximale bezetting van het Dorpshuis. Dus heb ik nog een extra suggestie, het Bisdom wil zo graag een klein kerkje bouwen of kopen voor Son. Uitstekend idee voor onze gelovige gemeenschap. Gemeente verkoop het Vestzaktheater aan het Bisdom, daar kan een prachtig klein kerkje van gemaakt worden. Alle gebruikers van het Vestzak kunnen dan automatisch in het Dorpstheater (plus).

Dan nog een aantal indirecte suggesties, laten we de gemeente nou eens bekijken als een minder goed lopend bedrijf. Dan moet er gesneden en bezuinigd worden. Maar Son en Breugel heeft 17000 aandeelhouders met veel miljonairs. Dus crowdfunding zou geen gek idee zijn. Laten wij als burgers van Son en Breugel deelnemen in een speciaal fonds van de gemeente, waar we allemaal beter van worden. Ik ben geen jurist, maar binnen ons dorp is heus wel een onafhankelijk jurist te vinden die dit in een juiste vorm kan gieten. Wij kunnen dan als burger ook directer en beter samenwerken met het gemeentebestuur.

Kleinere ingrepen zijn onder andere vrijwillige tijdelijke reductie van de beloning van raadsleden, wethouders en burgemeester. Maar dit willen we toch niet. Dus met zijn allen goed nadenken wat wijsheid is. De weg naar een A12 gemeente en dan waarschijnlijk onder het ‘juk’ van Eindhoven wordt hopelijk geen waarheid.

Ik wens u allen veel inzicht en daadkracht.
Jacques Francken
Son en Breugel