In 2019 vertelde mevrouw Van der Woude over haar herinneringen aan de vergeten oorlog (archieffoto)
In 2019 vertelde mevrouw Van der Woude over haar herinneringen aan de vergeten oorlog (archieffoto) Foto: Wil Feijen

De vergeten oorlog in Nederlands-Indië

Algemeen Herdenken

Son en Breugel / Landelijk - Jaarlijks worden de oorlogsslachtoffers op 4 mei herdacht tijdens de nationale dodenherdenking. Behalve de herdenking op 4 mei vindt op 15 augustus de herdenking plaats van de Japanse onderdrukking in en om voormalig Nederlands-Indië. Deze, vaak vergeten, oorlog wordt herdacht op 15 augustus, de datum van capitulatie van Japan in 1945. 

Redacteur: Arjen Strik

Over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië is maar weinig bekend bij het Nederlandse publiek. Bij de WOII gaat het vaak over de hongerwinter, Jodenvervolging en vernietigingskampen. De Japanse interneringskampen waren géén vernietigingskampen, er zijn in die 3,5 jaar wel veel slachtoffers gevallen, dat meestal kwam door ziekte en uitputting. De Japanners verwaarloosden hun gevangenen, het eten was schaars en van medische verzorging was geen sprake. Wreedheden en mishandeling waren aan de orde van de dag. Een dorpsgenoot beschrijft zijn herinneringen.

"Op een dag, eind augustus, komt een Dakota overgevlogen met twee mannen in de deur. We roepen naar elkaar. Ze gooien er witte en oranje bonnetjes uit. Door de harde westenwind waaien ze over het kamp in het meer. Ik vroeg inheemse vissers ze voor mij op te halen. De ene kant was oranje met een beeltenis van Wilhelmina en de tekst 'bevrijd'. De andere kant was wit en had de tekst 'blijf voor je veiligheid in je kamp'." Na de oorlog barstte namelijk de Indonesische revolutie los. In de Bersiap werd gemoord, geroofd, verkracht en geplunderd. Er was niemand om de orde te bewaken. Vandaar het advies om in je kamp te blijven. De Jap transformeerde zich van een bezetter naar een bewaker. “Dat was even wennen”, aldus de dorpsgenoot.

Hij gaat verder: "Er lijkt niks veranderd, de Jap blijft wreed. Zo slaat een Jap een vrouw met bamboe tot ze stil en levenloos is. Worden mannen met hun polsen op de rug opgehangen in bomen. Als ze 'dorst' mompelen krijgen ze een dot gedrenkt in urine voor de mond."

Tijdens deze oorlog zijn er veel gruwelijkheden en onmenselijkheden gebeurd, daarom mag deze periode niet vergeten worden. Sta daarom ook stil bij de nationale Indië-herdenking op 15 augustus.