Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Verzorging vogels volière in andere handen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Twee jaar heeft vrijwilligster Carla van den Akker samen met haar vriend de vogels in de volière bij de vijver aan de Europalaan in Son en Breugel verzorgd. Carla heeft op eigen initiatief de verzorging van de vogels overgedragen aan de gemeente. Ze is teleurgesteld over de houding van de gemeente met betrekking tot het welzijn van de vogels en het onderhoud van de volière. Vanaf 1 augustus heeft Cor Essens deze taak op zich genomen.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

Zowel de verzorging van de dieren in het gemeentelijke hertenkamp als de gemeentelijke volières is - waar mogelijk - in handen van vrijwilligers die begaan zijn met de dieren. In het kader van dierenwelzijn worden door de gemeente vaste afspraken gemaakt en richtlijnen aangehouden met betrekking tot de verzorging. Bij de volière is de voeding afgestemd op de soorten vogels die er verblijven. Nadat Carla de verzorging van de vogels overgenomen had, trof ze deels zieke vogels aan. Ze vertelt: “Wij hebben met behulp van de dierenarts en het medicijn Enrox de zieke vogels weer op hun pootjes geholpen. Tegelijk gaven we de verzwakte vogels extra voedingssupplementen zoals sepia, mineraalblokjes en maagkiezel, waarna het weer goed ging met de inwoners van de volière.”

Richtlijnen
Op een gegeven moment bleek dat er dit jaar opnieuw een ziekte was uitgebroken onder de vogels. “De gemeente liet weten niet meer bereid te zijn om de dierenarts te gaan betalen”, licht Carla toe. Bram van ’t Hof, Senior medewerker beleidsuitvoering Veiligheid en Wijkbeheer van de gemeente Son en Breugel laat in een reactie weten dat de richtlijnen van de gemeente bij dierenverzorging in een gemeentelijke hertenkamp of volière aangeven dat voor zieke dieren de dierenarts wordt ingeschakeld. Als een vogel in de volière een natuurlijke dood sterft, dan wordt geen beroep gedaan op een dierenarts. “Het gemeentelijke standpunt daarbij is dat het alleen wordt overwogen als er gevaar is voor de gehele vogelpopulatie of de volksgezondheid in het geding is. Dat was in dit geval niet zo”, zegt Bram. Waar Carla mogelijk naar verwijst, is haar verzoek om een autopsie door de dierenarts bij een van de gestorven vogels. Autopsie is hoogst ongebruikelijk en brengt extreem hoge kosten met zich mee.

Overgedragen
Toch was de afwijzing van de gemeente om geen dierenarts te laten komen de bekende druppel. Zo was Carla ook al enige tijd met de gemeente in een gevecht over het repareren van de slecht onderhouden volière met een lekkend dak. Zij was zelf ook niet bij machte om alle extra kosten te betalen. Met ingang van 1 augustus is zij derhalve gestopt en heeft zij alle taken overgedragen aan de gemeente.

Nieuwe vrijwilliger
Nadat bekend was geworden dat Carla ging stoppen, is Cor gevraagd om de verzorging van de vogels op zich te nemen. “Ik heb meer dan dertig jaar op de gemeentewerf gewerkt en de laatste jaren was ik bode op het gemeentehuis. Naast mijn werk ben ik vrijwilliger in het hertenkamp, zeven dagen per week en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier.” Cor is onlangs met pensioen gegaan en heeft nu extra tijd om op vrijwillige basis de vogels te verzorgen.

Welzijn van de dieren
Hij is dierenliefhebber in hart en nieren en zal er alles aan doen om het welzijn van zowel de dieren in het hertenkamp als de vogels in de volière te waarborgen. Cor: “Als er hulp van een dierenarts noodzakelijk is, zal ik altijd in het belang van het dier handelen en de zorg geven die het dier nodig heeft. Als er onkosten gemaakt moeten worden, dan zal dit door de gemeente betaald worden. Maar we moeten natuurlijk de natuur respecteren en accepteren dat er ook dieren sterven aan een natuurlijke dood.”

Onderhoud
Cor bevestigt dat de volière onderhoud nodig heeft. “Ieder onderkomen heeft onderhoud nodig en wordt ook regelmatig gedaan. Echter het wil ook wel eens uitgesteld worden, waardoor er een lek in het dak kan ontstaan. De vogels hebben hier geen last van en overleven dit echt wel.”

Dierenbescherming
Carla gaat verder: “De volière en de vogels zijn eigendom van de gemeente en dus moeten ze er ook goed voor zorgen. Ik vind het schandalig dat ik als vrijwilliger moet opdraaien voor de kosten en dat de vogels niet goed verzorgd worden.” Zij is van mening dat de gemeente moet kiezen voor een volière met passend onderhoud en zorg voor de dieren, of geen volière. “Maar ze moeten er niet halfslachtig mee omgaan.” Carla is dermate verontwaardigd over de ontstane situatie dat zij twee weken geleden de dierenbescherming heeft ingeschakeld. Zij heeft nog geen reactie hierop gehad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding