De jongeren die deel hebben genomen aan het filmproject Volluk
De jongeren die deel hebben genomen aan het filmproject Volluk Foto: Wil Feijen

Hittegolf geen spelbreker in het maken van ludieke commercial

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Egbert van Gool is samen met dorpsgenoot Frank Essink van Mediahuis JOUD de initiatiefnemer van het filmproject ‘Volluk!’. De gemeente heeft hiervoor subsidie gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat gebeurde in het kader van ‘maatschappelijke diensttijd’, wat inhoudt dat jongeren actief hun talenten ontdekken en van betekenis zijn voor anderen. Dit filmproject maakt onderdeel uit van een initiatief ‘Jongeren aan zet in Crisistijd. De film, inclusief een ‘making of’, wordt hoogstwaarschijnlijk half oktober aan de inwoners van Son en Breugel gepresenteerd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In totaal wordt dit project in vijftig gemeenten uitgerold. Egbert en Frank zijn blij dat de gemeente Son en Breugel zich heeft ingeschreven en (als laatste gemeente) de subsidie toebedeeld heeft gekregen. Egbert vertelt: “Wethouder Jos de Bruin nam contact met ons op met de vraag of wij dit wilden opzetten in ons dorp. Inmiddels waren er al 49 ideeën vergeven door het ministerie, het vijftigste idee lag klaar, maar was een te groot verhaal. Er was niet voldoende tijd om het verhaal compleet uit te werken tot een filmproject en daarom hebben wij het verhaal herschreven en zijn we aan de slag gegaan. Vier weken later is het project zo goed als klaar.”

Enthousiast en gemotiveerd
De filmproductie is gemaakt door een team van twaalf à veertien jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Een onervaren team, maar zeer enthousiast en gemotiveerd. Ze kwamen de afgelopen vijf weken twee à drie keer per week naar Jongerencentrum De Oase. Daar leerden ze in verschillende workshops onder begeleiding van Egbert en Frank de kneepjes van het vak. Zoals het schrijven van scrips, decorstukken maken, programma logo’s maken, audioplannen maken, interviews voorbereiden en afnemen, camerawerk voorbereiden en uitvoeren, muziektracks produceren, het spelen van scenes tot montagewerk.

Professioneel
Egbert is een ervaren nationaal en internationaal tv-maker en regisseur en heeft onder andere voor Endemol gewerkt. Hij heeft jarenlang met professionele acteurs gewerkt en toch vond hij het heerlijk om met een onervaren groep een film te maken. “Je kunt zoveel aan jongeren leren, maar ook vooral van jongeren leren. Je geeft ze tips en trucs mee, ze gaan daar mee aan de slag en komen tot de mooiste verhalen. Je wijst ze erop dat ze niet de standaarddingen moeten doen of zien, maar juist kijken naar het onbekende. Dat maakt het eindproduct ook zo bijzonder.”

Talenten ontdekt en ontwikkeld
Na de eerste kennismaking op 24 juli gingen de jongeren samen aan de slag. Vanaf het begin hebben ze als groep samengewerkt om te komen tot de beste resultaten. Door de samenwerking werden talenten ontdekt en ontwikkeld, stimuleerden ze elkaar tijdens de verschillende sessies en zochten ze verbinding met elkaar. De jongeren konden zelf aangeven wat zij wilden graag wilden doen in het project. Frank: “Niets is fout en alles kan. Zelfs als iets niet goed is, is het toch goed, want daar kun je alleen maar van leren.” Ondanks het warme weer werd er tijdens de sessies een strakke planning aangehouden, alhoewel er ook op zijn tijd geïmproviseerd moest worden. “Niets is wat het lijkt op tv, er kan altijd veel gemanipuleerd worden”, lacht Frank.

Tipje van de sluier
Er is een grote geheimhouding afgesproken tussen de teamleden, Egbert en Frank. Niets van de inhoud van het project mag naar buiten gebracht worden en de ‘crew’ houdt zich hier strikt aan. Frank licht toch een tipje van de sluier op: “Het is een fantastisch ‘out of the box’ filmpje geworden. De jongeren laten zien waarom je in Son en Breugel moet zijn en ook waarom je er nooit meer weg moet gaan. Het is een unieke film, ludiek en helemaal door de jeugd gemaakt. Als je al nieuwsgierig bent geworden, houd dan de berichtgeving in DeMooiSonenBreugelKrant in de gaten de komende tijd.”

Deelnemers

Lindsey (13), Sacha (12) en Lisa (12) zijn drie van de jongeren die hebben deelgenomen aan het project. Lindsey is vanaf het begin erbij, Sacha en Lisa zijn twee weken later ingestapt, op advies van jongerenwerken Ali Al Zubaidi van LEVGroep Son en Breugel. De drie meiden hebben voor de schermen verschillende rollen vervuld en achter de schermen meegeholpen met het maken van onder andere decorstukken. Daarnaast hebben ze Egbert af en toe geholpen. “Het is heel erg leuk geweest om hieraan mee te werken. We hebben nieuwe vrienden gemaakt en heel veel geleerd”, aldus Lindsey. Sacha maakt meteen van de gelegenheid gebruik om aan alle dorpsgenoten te vertellen dat filmproductie veel te leuk is om te missen. “We hebben hard gewerkt en hebben er veel werk ingestoken, zelfs tijdens de hittegolf zijn we in het Jongerencentrum bij elkaar geweest en hebben we opnames buiten gemaakt. Dus kom maar gewoon kijken.” Als er weer een filmproductie gemaakt wordt, zijn de drie meteen van de partij. “Ja absoluut. Ik heb veel geleerd, ik wil dit nog wel een keer meemaken”, aldus Lisa.

Samenwerking

Frank is trots op de samenwerking met de fanatieke teamleden, maar ook op de medewerking van de gemeente Son en Breugel en de LEVGroep. “We mochten gebruik maken van zowel het Jongerencentrum De Oase als van de Chill Out. Dat was echt super. We hadden onze eigen plek en van daaruit zijn we naar de bossen en het dorp gegaan om filmopnames te maken.” Voor Mediahuis JOUD is dit een leuke pilot richting hun plannen om – startend in Son en Breugel - een tv-format uit te rollen dat dit soort programma’s bevat en uitzendt en steeds op verbinding tussen de bewoners van dorpen gericht is – van Jong tot Oud; JOUD.

Afsluitende dag

Voordat de jongeren aan de laatste dag van de opnames begonnen, werden grijze T-shirts uitgedeeld, compleet met de logo’s die door enkele jongeren zelf waren ontworpen. Ze stonden te glunderen toen ze het shirt hadden aangetrokken. “Na deze dag is het project nog niet echt afgelopen. We moeten dan nog editen, monteren en de soundtracks moeten nog gemaakt worden. Sommige teamleden helpen mee, anderen zijn echt klaar”, aldus Frank. Na afloop van de laatste dag zijn ze met zijn allen nog een lekker frietje gaan eten in het dorp. “Als je zo fijn met elkaar hebt samengewerkt, moet je het ook goed afsluiten.”