Dorpshuis interieur (Inbo)
Dorpshuis interieur (Inbo) Foto: ©Inbo

Son en Breugel krijgt het dorpshuis dat het verdient

Politiek

Son en Breugel - Donderdagavond 27 augustus werd dan toch de beslissing genomen, en zoals verwacht stemde een meerderheid van de raad in met het definitieve ontwerp van het nieuwe dorpshuis in de voormalige Sint-Petrus Bandenkerk; een project dat begroot is op 9 miljoen en waar al 7 miljoen voor gereserveerd was. Daarmee is het wethouder Boersma gelukt om eindelijk, na heel veel jaren, de inwoners van Son en Breugel een nieuw dorpshuis in het vooruitzicht te stellen.

Redacteur: Adrie Neervoort

De tegengeluiden vanuit de inwoners en de politiek waren fel. Zo zouden er volgens alle partijen over en weer onwaarheden verteld zijn en raadsleden onder druk gezet. Ook werd er een website gelanceerd waarop vooral tegenstemmers een mening konden achterlaten. Ook was er een brief aan de raadsleden gestuurd die als dreigend werd ervaren.

Voor de coalitiepartijen Dorpsvisie, CDA en PvdA/GroenLinks was het duidelijk: donderdag 27 augustus zou het begin zijn van de realisering van het nieuwe dorpshuis. De oppositiepartijen Dorpsbelang, VVD en de nieuwe partij Voor U deden serieuze pogingen om de raadsleden op andere gedachten te brengen, maar het was vanaf het begin een verloren missie. De coalitie sloot de gelederen en ging achter wethouder Boersma staan, die overtuigd bleef van zijn gelijk als het om het nieuwe dorpshuis ging. En zo werd uiteindelijk na heel veel jaren van discussiëren over en investeren in plannen en ideeën de knoop doorgehakt.

Toekomstige gebruikers
In aanloop naar de vergadering had het bestuur van het Vestzaktheater, een van de gebruikers van het nieuwe dorpshuis, al aangegeven niet mee te willen verhuizen. De harmonie liet de raadsleden weten dat zij noch over geld, noch over locatie gingen, maar het wel belangrijk vonden dat het Vestzaktheater en het daarbij behorende huidige bestuur ook onderdeel zouden uitmaken van het nieuwe dorpshuis. Ook Radio S&B was content met hun aandeel in het dorpshuis. De bibliotheek liet als toekomstige gebruiker weten enthousiast en vol plannen te zijn en dat nog langer wachten met het besluit geen optie was.

Onvolwassen, onvolledig en te duur
Maar de pijn moet toch vooral gezocht worden in het bedrag dat het uiteindelijke dorpshuis moet gaan kosten: 9 miljoen. Ook de exploitatiekosten van het dorpshuis waren volgens de tegenstanders allerminst duidelijk. Volgens Kees Vortman (VVD) is het Vestzaktheater voor 65 tot 70 procent verantwoordelijk voor de totale omzet van het nieuwe dorpshuis. Kees: “En juist zij geven aan dat zij met de plannen zoals ze er nu liggen niet meegaan”. Daarbij maakte hij zich boos over het feit dat het college niet alle informatie zou hebben gegeven aan de raad. Dit ontlokte bij hem de opmerking: ”Geacht college, uw gedrag past niet in een democratie”. Volgens de VVD is het dorpshuis, zoals het nu zal worden ontwikkeld, onvolwassen, onvolledig en te duur.

”Onze raad had een droom: de realisatie van een dorpshuis in het centrum van Son en Breugel. En nu, twee jaar na de verkiezingen, ligt er een voorstel dat voldoet aan alle eisen; een plan waar we trost op mogen zijn. Het huidige ontwerp is niet duurder dan het vorige ontwerp van nieuwbouw”, aldus Camille Limpens (CDA).

Eef van Turnhout (Dorpsbelang) beoordeelde het voorstel door de overschrijding van het budget als onrechtmatig en wilde daarom uitstel van de plannen. Joris van Dam wilde dan wel graag weten of het om een uitstel ging om de plannen te verbeteren of te vertragen. Ook de veranderingen van het definitieve ontwerp naar het voorlopige begreep Helga Helders (Voor U) niet helemaal. Het plaatje dat getoond werd tijdens de presentatie, aan de hand waarvan iedereen dus een keuze heeft gemaakt, wijkt erg af van het uiteindelijke ontwerp. “Leg de plaatjes nou eens langs elkaar, er is wel degelijk een groot verschil”, aldus Helga.

Monique van Zwieten (D66) was voor de plannen en had zelf achter de schermen geprobeerd om alle partijen nader tot elkaar te brengen. Een actie die blijkbaar jammerlijk was mislukt. Ook zij had op een paar technische vragen nog geen antwoord gehad, maar dit weerhield haar er niet van om voor te stemmen. Dorpsbelang bleef bij het standpunt dat een dorpshuis in de voormalige kerk gewoon geen goed plan is. “Son en Breugel, krijgt het dorpshuis dat het verdient”, volgens Elly Brocken. Daarmee verwijst zij naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, waar het behoud van de kerk de inzet was. Dat bracht Dorpsvisie winst van zetels en Dorpsbelang verlies van zetels in de raad.

Juridisch geen probleem
Wethouder Boersma bracht duidelijkheid bij sommige argumenten die ingebracht werden, zoals bijvoorbeeld bij de exploitatie: “Zelfs bij het wegvallen van gebruikers op bepaalde uren, kunnen deze opgevuld worden door andere. Daar is de indeling juist op ingericht”. Ook wat betreft de houding van het bestuur van het Vestzaktheater zag hij nog mogelijkheden: “We gaan wat mij betreft weer in gesprek, want de meningsverschillen tussen mij en ‘het vestzak’ zijn mijns inziens oplosbaar”.

Wat betreft de veranderingen aan het ontwerp merkte hij op dat deze binnen de marges vallen van wat mag. Juridisch zag hij ook geen problemen, want de aanbesteding is binnen de kaders van de Aanbestedingswet uitgevoerd en dus volkomen legaal.

En zo heeft de raad met tien stemmen voor en zeven tegen een misschien wel historisch besluit genomen, waar waarschijnlijk nog lang over zal worden nagepraat.