Antoine (l) en Freddie (r)
Antoine (l) en Freddie (r) Foto: Wil Feijen

Harmonie PHEV start samenwerking met muziekschool 040Muziek

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Al jarenlang verzorgt harmonie Pro Honore et Virtute (PHEV) de muziekopleiding voor hun muzikanten in eigen beheer. Voor de slagwerkopleiding wordt een beroep gedaan op docenten van Rhythm Impact uit Berlicum, de blazers krijgen hun muziekopleiding van zelfstandig werkende docenten bij PHEV. Met ingang van het nieuwe seizoen, startend in september, besteedt de harmonie de muziekopleiding voor blaasinstrumenten uit aan muziekschool 040Muziek; voor beide partijen de start van een samenwerking met mogelijkheden voor de toekomst.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Al in 2019 bleek uit een intern onderzoek (uitgevoerd met steun van de Rabobank in het project ‘Verenigingsondersteuning’) dat het anders organiseren van de muziekopleiding een belangrijk punt voor de toekomst kon zijn. De benodigde grote inzet van bestuur en eigen vrijwilligers nam almaar toe. Daarnaast was de muziekopleiding niet meer kostendekkend en werd deze gecompenseerd door andere inkomsten van PHEV. Mede door de coronacrisis vielen plotseling inkomsten weg; een deel van de inkomsten voor de jeugdopleiding kwam voort uit de opbrengst van het kienen op zondagavond in het Vestzaktheater. Freddie Louwers, bestuurslid Opleidingen, vertelt: “Als bestuur zijn we gaan nadenken wat de mogelijkheden zijn om de lessen uit te besteden aan een muziekschool waarbij onze leerlingen op hetzelfde niveau les kunnen krijgen. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat we voor wat betreft de blaasinstrumenten graag willen samenwerken met 040Muziek.” Van deze muziekschool verzorgen de eigenaren Antoine van Rooij en Marcel Verbruggen al enige jaren als muziekdocent lessen op diverse instrumenten bij PHEV.

Verbinding zoeken
In 2013 stopten veel muziekscholen door het wegvallen van de subsidies van de overheid. Antoine vertelt: “Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft 040Muziek de samenwerking gezocht met onder andere muziekverenigingen, basisscholen en muziekwinkels.” Muziek maken is belangrijk omdat het goed is voor de ontwikkeling van kind en volwassene, want het is een van de activiteiten waarbij je beide hersenhelften tegelijkertijd gebruikt. Verder is muziek maken niet leeftijdgebonden; je kunt het tot in lengte van jaren volhouden. “We zien tegenwoordig op de basisscholen dat er geen tijd of capaciteit is voor het geven van muzieklessen, en daarom zoeken we graag de verbinding op met de basisscholen in de regio én dus ook in Son en Breugel.”

Aanwas bij de bron zoeken
Voor de jeugdleden van PHEV verandert er met de samenwerking inhoudelijk niet zo veel. “Ze blijven onderdeel van PHEV en krijgen les van hun eigen docent in het Vestzaktheater. We zijn enorm blij dat van de zeven huidige muziekdocenten van PHEV er zes meegaan naar 040Muziek”, licht Freddie toe. Antoine voegt toe: “Ook gaan we in gesprek met de basisscholen in Son en Breugel. Wellicht kunnen wij buiten de schooltijden een lokaal gebruiken, zoals we dit ook al in andere gemeenten in de regio doen.” Door in de scholen les te gaan geven, verwachten Antoine en Marcel dat ze in samenwerking met de harmonie kleine muziekprojectjes in de klassen kunnen opstarten. Hierdoor kun je basisschoolleerlingen op een leuke manier kennis laten maken met muziek. “Om de jeugdorkesten van de harmonie goed gevuld te houden, is het belangrijk om de aanwas bij de bron te zoeken, en die bron vind je op de basisscholen”, aldus Freddie.

Muzieklessen volgen
Mocht jouw zoon/dochter een muziekinstrument willen gaan spelen en muzikant worden bij PHEV, dan kun je contact opnemen met Freddie Louwers via opleiding@phev.nl. PHEV zorgt, zolang de voorraad strekt, voor een instrument, waarna de lessen gevolgd kunnen worden bij 040Muziek, waar alle soorten muzieklessen mogelijk zijn. Iedere leerling tot en met achttien jaar kan bij de gemeente Son en Breugel bovendien een subsidie aanvragen. De gemeente laat hiermee zien dat zij het volgen van muzieklessen stimuleert en de harmonie kan hierdoor het lesgeld relatief laaghouden. Kijk voor meer info over harmonie PHEV op www.phev.nl en voor 040Muziek op www.040Muziek.nl.

Afbeelding
Ingezonden 7 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 17 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 21 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 22 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 23 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen gisteren Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel