Logo mooisonenbreugel.nl
<p>Wethouder John Frenken</p>   | Fotonummer: 23b98f

Wethouder John Frenken

(

Foto:Wil Feijen

)

VVD zegt vertrouwen op in wethouder Frenken

Son en Breugel - Wethouder Frenken is het vertrouwen kwijt van de VVD. Dit bleek tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 september. Wethouder Frenken verstrekt niet de informatie die de raad nodig heeft om te functioneren, volgens Kees Vortman. “Wij krijgen geen antwoorden op onze vragen”, zo is zijn mening, die hij ook onderbouwde met een aantal voorbeelden. Maar ook het college had hier een rol in volgens de VVD, en er volgde ook nog een motie van afkeuring voor het college.

Redacteur: Adrie Neervoort

De uiteindelijke oorzaak van de twee moties was de Omgevingswet, een nieuwe te vormen wet die meer dan honderd wetten die er nu zijn eenvoudiger en in aantal minder moet maken. Wethouder Frenken is er verantwoordelijk voor binnen de gemeente Son en Breugel om dit vorm te geven en heeft daarvoor al een budget van 600.000 euro gekregen, maar hij vroeg nog eens 152.000 euro extra.

Maar als je extra geld vraagt moet je ook laten zien wat je al hebt gedaan, vonden de oppositiepartijen, waarvan de VVD ook deel uitmaakt. Elly Brocken van Dorpsbelang merkte daarover op: “De wethouder neemt het niet serieus met de informatievoorziening naar de raad als het om dit onderwerp gaat.”

Wethouder Frenken was en bleef vaag over wat er nu wel en niet was gedaan in het proces. DorpsVISIE, CDA en PvdA/GroenLinks vonden dit geen groot probleem. Wel merkte Joris van Dam van PvdA/GroenLinks op dat hij ook liever had gezien dat de uitvoering al een stukje verder was, maar dat zijn we niet, zo concludeerde hij: “Een pas op de plaats is niet aan de orde, dus helaas moet je daar ook middelen voor vrijmaken en 152.000 euro extra is welbesteed. Maar wethouder, kom wel met een concreet plan.” Volgens Jelle de Jong van DorpsVISIE moet de raad zich niet met het proces bezighouden, maar kijken naar het eindresultaat.

Wethouder Frenken kon zich niet helemaal vinden in de kritiek. Volgens hem moest hijzelf ook nog veel informatie ontvangen. “We tuigen een omgevingswet op waar de inwoner centraal staat en niet het proces”, aldus de wethouder. Toch beloofde hij de raadsleden dat hij ze beter zal informeren en bood daarbij zelfs een tijdspad aan waarin zou staan wanneer en wat er zou worden gedeeld aan informatie; een verandering die wat de VVD betreft te laat komt.

Doordat de coalitie nog vierkant achter wethouder Frenken staat, haalde de motie het niet. Maar daarmee is het vertrouwen in de wethouder bij de oppositie natuurlijk niet hersteld.

Meer berichten
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=mooisonenbreugel.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=569&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;