Logo mooisonenbreugel.nl
Marlies (l) en Linda (r) bij de locatie De Regenboogschool   | Fotonummer: b79d55
Marlies (l) en Linda (r) bij de locatie De Regenboogschool (Foto: MooiSonenBreugel )

Visie peuteropvang ‘Op de Hoek’ staat haaks op voorstel wethouder

Son en Breugel - Tijdens de commissievergadering Burgerzaken van de gemeente Son en Breugel werd afgelopen week besloten dat alle kinderopvang van Breugel wordt verplaatst naar ‘Breugel Bruist’. De Krommen Hoek, De Regenboog en deels de Stoklandschool worden gevestigd in de nieuwbouw-basisschool in Breugel.

Redacteur: Rianne van der Heijden

De huidige gesubsidieerde peuteropvang Op de Hoek in Breugel is momenteel gelokaliseerd in basisscholen De Regenboog en De Krommen Hoek met circa zestig peuters. De hele kinderopvang, dus alle kinderen van 0 tot 13 jaar, krijgt een andere centrale locatie binnen ‘Breugel Bruist’, inclusief ‘Op de Hoek’. Deze peuteropvang biedt opvang aan peuters en VVE-peuters (peuters met leer-/taalachterstand). In het nieuwbouwplan van basisscholen De Krommen Hoek en De Regenboog is peuteropvang ‘Op de Hoek’ niet meegenomen en wordt gelijk met alle kinderopvang verplaatst naar één centraal punt dat hoort bij ‘Breugel Bruist’.

Onderscheid
Marlies Koog en Linda van Vroenhoven van peuteropvang ‘Op de Hoek’ vertellen hierover: “Naar onze visie dient er een onderscheid te worden gemaakt tussen voorschoolse educatie en de dagopvang van kinderen. Voorschoolse educatie is bedoeld voor peuters tussen de 2 en 4 jaar die spelenderwijs worden voorbereid op de structuur en invulling van de dag, zoals op de basisschool.” De peuteropvang bij Op de Hoek vindt alleen in de ochtend plaats tot 12.00 uur en biedt geen naschoolse opvang. Marlies en Linda: “Dat verschilt met de reguliere kinderdagopvang waar kinderen van 0 tot 4 jaar spelen in het ritme van de dag, in een huiselijke sfeer, waarbij ontbijt en lunch is inbegrepen, omdat de ouders vaak overdag werken.”

Kennismaken

“Wanneer een peuter rondloopt in een basisschool dan leert die dat de omgeving groter is dan de huiskamer thuis en dat er meer en oudere kinderen aanwezig zijn. Peuters hebben dan al kennis gemaakt met de kinderen van de basisschool. Een kinderopvang die niet bij de basisschool is betrokken, kent dat niet, want die kinderen zitten in een doelgroep met leeftijdgenootjes bij elkaar”, aldus de beide dames.

Geen goed idee
De gesubsidieerde peuteropvang, dus voorschoolse educatie, hoort binnen een basisschool. Schoolvoorbereidend kan bij Op de Hoek alleen binnen een basisschool uitgevoerd worden, omdat het peuters twee jaren lang voorbereid in het ritme van de basisschool, volgens de visie van Marlies en Linda. “Daarom is het geen goed idee dat peuteropvang Op de Hoek nu buiten de basisschool op een andere locatie gaat plaatsvinden. De gedachte van Op de Hoek is dat peuters een onderdeel van de basisschool vormen. Wanneer deze peuteropvang niet meer binnen de basisschool kan plaatsvinden, dan kan de visie van Op de Hoek niet langer meer worden uitdragen, wat juist de meerwaarde van onze peuteropvang is.”

Brief
Marlies en Linda willen door middel van een brief aan de politieke partijen uitleggen dat voorschoolse educatie een meerwaarde biedt aan peuters en niet gelijkwaardig is aan de kinderopvang zoals de dagopvang en buitenschoolse opvang. Marlies en Linda spreken daarmee hun hoop uit dat hun zienswijze betreffende de voorschoolse educatie voor peuters tussen de 2 en 4 jaar op een juiste manier is uitgelegd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>