Logo mooisonenbreugel.nl
Een gedeelte van de productielijn van  Airfixr en de makers   | Fotonummer: f8d35c
Een gedeelte van de productielijn van Airfixr en de makers (Foto: MooiSonenBreugel )

Oplossing voor virusvrije lucht komt uit Son en Breugel

Son en Breugel - Er wordt veel gesproken en geschreven over een goede ventilatie en luchtreiniging om een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Huub van Erp liet het niet bij schrijven en spreken: hij maakte een luchtreiniger die de kans op besmetting via de lucht zo goed als mogelijk tot nul terugbrengt.

Redacteur: Adrie Neervoort

Alweer een kleine 25 jaar geleden begon Huub van Erp uit Son en Breugel met het produceren van filtersystemen met UV-lampen voor het verkrijgen van heldere vijvers zonder algen. Daarvan werden meer dan 250.000 stuks per jaar gemaakt. Daarna produceerde hij filtersystemen voor zwembaden, filters met UV-lampen die de bacteriën en virussen in het water doden. Door het gebruik van de filters met UV was er ook nog eens 80 procent minder chloor nodig om het zwembadwater helder en zuiver te houden.

Voorkomen
Nu maakt hij luchtreinigers onder de naam Airfixr, die zo innovatief zijn dat ze, geplaatst in een ruimte, een coronabesmetting via de lucht kunnen voorkomen. De kans op besmetting via de lucht is dan bijna uitgesloten.
Het is niet vreemd dat juist het bedrijf van Huub deze luchtreinigers fabriceert. Hij kent als geen ander de toepassing van UV-licht als het gaat om bestrijding van bacteriën en virussen. Vol enthousiasme kan hij met zijn kennis het verschil uitleggen tussen de diverse UV-lampen en de toepassing waarvoor ze geschikt zijn. Dat UV een rol kan spelen in het bestrijden van virussen was al ten tijde van de SARS-epidemie bekend.

Uitschakelen
Toen Huub werd aangesproken met de opmerking dat hij toch altijd met UV-lampen in de weer was en waarom hij deze techniek dan niet gebruikte voor de bestrijding van het coronavirus, dacht hij: waarom ook niet. Binnen twee maanden wist hij een apparaat te ontwikkelen dat door vier componenten te combineren, te weten UV-licht, titaandioxide*, een filter en een ionisator, niet alleen de lucht zuivert maar ook het aanwezige coronavirus kan uitschakelen. “Wij maken het DNA van het virus kapot met onze methode”, zo begint Huub van Erp zijn uitleg. “De luchtreiniger werkt eigenlijk heel simpel, maar is juist daardoor effectief. De lucht wordt door een krachtige, maar stille ventilator aangezogen en komt via een zogenaamd F7-filter binnen, dat de pollen en het fijnstof eruit filtert. Dan komt de lucht in een ruimte die is bewerkt met titaandioxide. In deze ruimte hangen twee UV-C-lampen die de lucht effectief desinfecteren. Hierdoor worden virussen, schimmels en bacteriën onschadelijk gemaakt. De luchtstroom vervolgt zijn weg naar buiten, maar komt dan nog langs een ionisator, die ervoor zorgt dat negatieve ionen mee naar buiten worden geblazen.”

Virusvrije ruimte
Een heel technisch verhaal waarvan u volgens Huub alleen maar moet onthouden dat de lucht die het apparaat verlaat gezonder is voor iedereen die zich in de ruimte bevindt waar de luchtreiniger staat. Huub: “We ademen dagelijks veel lucht in, een kleine 13.000 liter, waarvan zeventig procent in afgesloten ruimtes. Daarom is schone lucht juist in die ruimtes zo belangrijk. Een filter alleen houdt nooit het virus tegen, maar wel de UV-lamp in combinatie met het titaandioxide. De kracht zit ook in het continuproces van de luchtreiniger: door herhaling en blijven filteren van de aanwezige lucht ontstaat er een virusvrije ruimte met gezonde lucht, die zeker bij bedrijven en instellingen ook nog eens zorgt voor minder ziekteverzuim.

Effectief toepassen
Huub weet als ondernemer als geen ander de technieken waar hij al zo lang mee werkt effectief toe te passen om zo een probleem op te lossen, of het nu om water of lucht gaat. Natuurlijk is Huub van Erp een echte ondernemer, maar hij is zich er ook van bewust dat de huidige coronacrisis een probleem is voor iedereen en dat zijn luchtreiniger mensen kan helpen. Daarom houdt hij de prijs van het apparaat bewust laag.

Verschillende versies
De luchtreinigers kosten €795,- excl. btw. per stuk en zijn bedoeld voor ruimtes tot 150 m3. Er komt ook een versie voor 300 m3, dus heel geschikt voor bedrijven, maar ook voor kinderdagverblijven en winkels. Er komt ook een versie voor 300 m3, en een kleinere versie, die tot 75 m3 kan behandelen.

Van Erp weet ook dat er veel andere aanbieders zijn (heel veel spul komt uit China) die pretenderen hetzelfde resultaat te bereiken, maar die daarbij maar een fractie van zijn technieken gebruiken; zij bezuinigen bijvoorbeeld voor wat betreft de UV-lamp en de werkzame stof. Bovendien vragen gelijkwaardige aanbieders een veel hogere prijs.

Eerste in Son en Breugel
Huub: “Wij staan achter ons product de certificaten kun je op de site terugvinden. Ook ontvangt elke klant een jaar na aanschaf een melding dat eventueel, na langdurig gebruik, de UV-C-lamp moet worden vervangen.” Inmiddels zijn er veel reinigers geleverd. Haarmode Elly is de eerste die de luchtreiniger in Son en Breugel gaat gebruiken. Eigenaar Henk van de Ven vindt het een belangrijke aanvulling voor de veiligheid van hem en zijn klanten. En wat is er nou fijner dan werken of behandeld worden in zuivere lucht.

*Titaandioxide (TiO2) wordt o.a. gebruikt in verf, tandpasta en medicijnen

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>