Logo mooisonenbreugel.nl
<p>Judith Curfs</p>   | Fotonummer: 53cd70

Judith Curfs

(Foto: Wil Feijen)
Column

Column Judith: Stoppen met druk maken

Son en Breugel - 90 is ze. Ze moet herstellen van een aantal valpartijen als gevolg van Parkinsonisme en heeft daarnaast ook nog een blaaskatheter en een galdrain. Ze is getrouwd. Haar man bezoekt haar nagenoeg elke dag, evenals haar kinderen. Ze straalt als haar gezin ter sprake komt.

De keren dat ze de laatste tijd in het ziekenhuis lag, zijn bijna niet meer te tellen. Afgelopen week werd de drain bijvoorbeeld vervangen. Toch is ze optimistisch, schikt zich in haar lot, probeert er het beste van te maken en is dankbaar.

Ze heeft baat bij een regelmatig dagritme. Als ik die ochtend haar kamer binnen kom, slaapt ze nog. Voorzichtig wek ik haar. Ze opent haar ogen en zegt: ‘Goeiemorgen, ik mag vandaag douchen, toch?’

Hoewel het een enorme uitputtingsslag voor haar is om vanuit haar rolstoel met een lift naar de douchestoel geholpen te worden, gebruikt ze alle kracht. Een douchebeurt vindt ze een heerlijk begin van haar dag. Dat mag best wat inspanning kosten.

Als ze wat later aangekleed en wel in haar stoel zit, vraag ik haar hoe moeilijk het voor haar is om zoveel gedoe aan haar lijf te hebben en zoveel verschillende mensen te zien die haar verzorgen.

‘Ach zuster, als je 90 bent, stop je met je druk te maken over privacy of intimiteit. Dan ben je blij dat je geholpen wordt, dat er mensen zijn die weten wat ze moeten doen en die lief voor je zijn.’

Geïnspireerd door deze levenswijsheid, verzorg ik, samen met mijn collega, een ontbijtje. Zo kan ze in alle rust een goede bodem leggen voor de rest van de dag.

Meer berichten