Piet van de Biggelaar in zijn museum
Piet van de Biggelaar in zijn museum Foto: Wil Feijen

Een bijzonder privé oorlogsmuseum in Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het zal bij veel dorpsgenoten niet bekend zijn dat bij de Hooijdonkse brug, net voor het kanaal aan de linkerkant, zich een uniek oorlogsmuseum in de witte woning bevindt. Het museum is van Piet van de Biggelaar (81). Hij stelt een aantal bijzondere stukken uit verscheidene oorlogen ten toon. Bijna alles wat er te zien is, is voor 99% uniek en er zijn zelfs een paar items waarvan er nog maar een paar bestaan.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Piet: “Het museum is ontstaan doordat militair-zijn een beetje in mijn bloed zit. Mijn vader zat, evenals nog enkele familieleden, tijdens de oorlog in het verzet. Enkele familieleden zijn opgepakt en in een concentratiekamp overleden.” Piet kon uren naar de verhalen over het verzet luisteren. Op 18-jarige leeftijd kreeg hij een oproep voor militaire dienst. Zijn vader probeerde hem uit dienst te houden, maar Piet wilde per se in dienst, en nog wel bij de commando’s. Het beviel hem zo goed dat hij beroeps werd. Later werd hij uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Hier heeft hij in totaal vijf jaar gediend, tijdens welke hij goede én zware tijden heeft meegemaakt.

Militaire petten
Piet is ongeveer twintig jaar geleden begonnen met verzamelen. Hij had nog maar een kleine verzameling toen hij Fred van de Meer toevallig ontmoette. Fred wilde zijn collectie militaire petten opruimen en vroeg aan Piet of hij die wilde hebben. Piet: “Nou, dat was niet tegen dovemansoren gezegd. En zo begon het te kriebelen en is de verzameling begonnen.” De collectie die Piet heeft verzameld is bij hem thuis te bezichtigen. Die is heel bijzonder en bevat items uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog, maar ook de latere periode, als het maar een bijzonder exemplaar is.

Etalagepoppen
Zo heeft Piet een collectie petten uit de Eerste Wereldoorlog. Petten van generaals, van militairen uit het Vreemdelingenlegioen, van een Russische generaal, uit de VS, Argentinië, Afrika, maar ook van de Kriegsmarine en de Luftwaffe uit het nazi-tijdperk, en het Vreemdelingenlegioen. De petten zijn allemaal origineel en ook zijn collectie uniformen is heel bijzonder. Piet: “Ik heb speciaal etalagepoppen gekocht en die allemaal aangekleed met uniformen, onder andere van een eenheid van het Nederlandse leger die uitgezonden werd naar Afghanistan, maar ook van een Amerikaanse marinier én van een paratrooper, inclusief onderscheidingen.”

Bijzondere items
Piet heeft in zijn museum ook veel kleine attributen uit de oorlog, zoals morfinespuiten uit het Russische leger en andere medische artikelen. Behalve de uniformen, petten en kleine attributen bezit hij ook nog originele onderscheidingen. “Ik bezit zelfs een origineel exemplaar van een fotoboek over Hitler. De mensen konden in de dertiger jaren punten sparen en bij voldoende punten kreeg men dat boek. Ik denk dat dit het enige boek is in zijn soort dat nog bestaat”, aldus Piet. Verder heeft hij een originele collectie postzegels met afbeeldingen uit de geannexeerde gebieden in Polen. Zeer bijzonder is ook een armband die men destijds moest dragen in het getto van Warschau. In het museum is ook papieren bezettingsgeld van de Japanners in Nederlands-Indië te bezichtigen. Maar dit is nog niet alles! Er staat in het museum een complete, nog werkende veldtelefooncentrale zoals die in de oorlog gebruikt werd.

Niets kopen
Piet vindt de meeste items voor zijn museum via militariabeurzen, internet, kennissen die hem tips geven en ook van oud-collega’s. “Veel wordt door verzamelaars gekocht. Ik koop zelf nagenoeg niets of het moet wel heel bijzonder zijn. Ik wil het allemaal zelf proberen te vinden en ga daarvoor ook op pad”, aldus de verzamelaar.

De moeite waard
Deze werkelijk unieke collectie is de zeer de moeite waard om te komen bekijken en Piet is een enthousiast verteller: “Iedereen is welkom om te komen kijken en het is nog gratis ook, maar wel van tevoren even bellen om een afspraak te maken; dat kan via 06-28828874.” Mochten er mensen zijn met snode plannen, de zaak is optimaal beveiligd met camera’s, alarm en niet te vergeten twee waakhonden. “Je komt er misschien wel in, maar er niet meer uit”, lacht Piet.