Logo mooisonenbreugel.nl
<p>Huisarts De Groot bij MC De Linden</p>   | Fotonummer: 302451

Huisarts De Groot bij MC De Linden

(

Foto: Wil Feijen

)
Coronavirus

Son en Breugel overschrijdt signaalwaarde

Son en Breugel - Dagelijks presenteert het RIVM de cijfers met betrekking tot het aantal positief op corona geteste personen, de opnames in het ziekenhuis en het aantal sterfgevallen. Na een betrekkelijk rustige periode stijgen deze cijfers de laatste dagen weer, ook in Son en Breugel. Op dinsdag 22 september meldde het RIVM dat er de afgelopen week 13.471 mensen positief zijn getest op het coronavirus, dat is 60 procent meer dan een week eerder. In Son en Breugel zijn op dit moment vijf dorpsgenoten geregistreerd op de website van het RIVM.

Redacteur: Emmy Grit

Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden maakt zich op dit moment nog geen grote zorgen om dit aantal: “We moeten alert blijven. Om het aantal niet op te laten lopen, moeten we met zijn allen de basismaatregelen in acht blijven nemen. Soms wordt er te snel naar ‘het oude’ teruggegaan, maar daar is het absoluut nog niet de tijd voor.” Christian noemt hiervan enkele voorbeelden: de mensen houden de anderhalve meter niet in acht en blijven niet thuis als ze klachten hebben. Maar ook komen patiënten met zijn tweeën naar de praktijk, terwijl dit niet nodig is, of ze staan zonder afspraak bij de balie. “Als je geen afspraak hebt, kom dan niet naar de praktijk. Maak een afspraak via Mijngezondheid.net voor een e-consult. Wij plannen per dag vaste tijden in voor e-consults, zodat er vaak dezelfde dag nog contact is met de patiënt”, aldus de huisarts.

Huisartsenpraktijk
Dagelijks krijgt de huisartsenpraktijk telefonische verzoeken van patiënten met lichte (verkoudheids)klachten en de vraag of ze getest kunnen worden. Christian: “Deze patiënten moeten we allemaal doorsturen naar de GGD. Wij nemen geen coronatest af, die capaciteit hebben we niet. De GGD heeft deze wel, alhoewel je tegenwoordig iets langer moet wachten; soms moet je dus even geduld hebben.” Van iedere geteste persoon ontvangt de huisarts de uitslag. Wat hem opvalt is dat er meer jongeren tussen 18 en 24 jaar getest worden, van wie ook enkele positief. Son en Breugel wijkt niet af van de landelijke cijfers die laten zien dat de meeste nieuwe besmettingen in die leeftijdsgroep worden gemeld. De huisarts: “De jongeren moeten zich ervan bewust worden dat zij niet zo zeer een risico zijn voor zichzelf, maar des te meer voor hun ouders en grootouders. Het virus kan zomaar overgedragen worden. Ik hoop dat jongeren hier bewust mee omgaan. Maar het zijn zeker niet alleen de jongeren, ook de ouderen moeten de teugels weer wat strakker aantrekken. We moeten het samen doen!”

Overschrijding signaalwaarde
Om te bepalen op welk risiconiveau een stad of dorp zit, wordt onder meer door het RIVM gekeken naar het aantal positief geteste mensen per honderdduizend inwoners per dag. Vanaf zeven positief geteste mensen per honderdduizend inwoners per dag, maakt de Rijksoverheid zich zorgen. Het getal zeven wordt ook wel signaalwaarde genoemd. Son en Breugel overschrijdt op dit moment de signaalwaarde met 11 besmettingen per 100.000 per dag, waarmee ons dorp op dit moment nog in risiconiveau 1 (waakzaam) zit. Daar zijn de ‘standaard’ coronamaatregelen van kracht zoals in de elleboog hoesten en niezen, handen wassen, geen handen schudden en anderhalve meter afstand houden. Niveau 2 (zorgelijk) is in het westen van het land van kracht. De gemeenten en veiligheidsregio’s hebben daar extra maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen en te zorgen dat niveau 3 (ernstig) niet bereikt wordt.

Opnames ziekenhuis
Behalve dat er op de signaalwaarde wordt gelet, wordt ook het aantal ziekenhuisopnames per dag gemonitord en het aantal opnames op de IC-afdeling. In Nederland zitten deze cijfers overal nog onder de signaalwaarde. Op www.RIVM.nl te lezen dat er dit moment geen dorpsgenoten in het ziekenhuis zijn opgenomen met het coronavirus.

De basisregels
•         Houd altijd 1,5 meter afstand.
•         Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
•         Nies en hoest in uw elleboog.
•         Was vaak uw handen met zeep.
•         Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
•         Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.
•         Werk zoveel mogelijk thuis.

Meer berichten